Waarom stapt Frauke Petry twee dagen na de verkiezingsoverwinning uit de AfD?

Frauke Petry © Belga
Kamiel Vermeylen

Twee dagen nadat de Alternative für Deutschland de derde grootste partij van Duitsland is geworden, stapt haar voorzitter Frauke Petry uit de partij. Gisteren had ze al aangekondigd geen deel te zullen uitmaken van de AfD-fractie in het Duitse parlement. Maar waarom wil Petry niet verder met een partij waarvan ze de afgelopen twee jaar aan het roer stond?

Voormalig voorzitter van de Alternative für Deutschland Frauke Petry stapt uit de partij. Gisteren, daags na de verkiezingsoverwinning van de AfD, had ze tot grote verrassing van haar partijgenoten al aangekondigd dat ze niet in de fractie van de AfD in de Bondsdag wilde zetelen.

Interne strijd om strategische koers

Het zit er al langer bovenarms op tussen Petry en de radicaal rechtse vleugel van haar partij, ook wel Der Flügel genoemd. Petry vond namelijk dat de extreme uitlatingen van een aantal kopstukken de partij politiek strategisch buitenspel zette. Bij de oprichting van de AfD in 2013 was het immers de bedoeling van de partij om zo snel mogelijk een plaats te veroveren in de Bondsregering. In een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel zei Petry vorige maand dat ze voor een partij staat ‘die de kiezers concrete ideeën en hun omzetting in de realiteit aanbiedt. Mensen die de Waffen SS verheerlijken horen niet thuis in een AfD die succes wil boeken bij de kiezer.’

Twee jaar geleden zei Petry nog dat vluchtelingen aan de grens moesten worden neergeschoten.

Bovendien vindt Petry dat de radicale vleugel in haar partij oververtegenwoordigd is ten opzicht van het aandeel van de meer gematigde AfD-kiezer. De AfD behaalde bij de verkiezingen relatief goede scores in bepaalde deelstaten van voormalig West-Duitsland, onder andere in Nordrhein-Westfalen. Daar houden de AfD-kiezers er voornamelijk een meer gematigde koers op na. Bovendien was de man van Petry, Marcus Pretzell, lijsttrekker in die deelstaat. Die heeft zopas ook aangegeven dat hij uit de AfD stapt.

Petrys politieke strategie werd echter niet door alle partijgenoten gedeeld of nageleefd. Björn Höcke, voorzitter van de Alternative für Deutschland in Thüringen zei dat de manier waarop Duitsland de holocaust herinnerd ‘verlammend en achterlijk’ is. Er werd getracht om Höcke uit de partij te zetten, maar uiteindelijk bleef het bij een fikse vermaning. En Höcke was niet de enige die niet verlegen was om een krasse uitspraak. Tijdens de verkiezingscampagne zei lijsttrekker Alexander Gauland dat Duitsland trots mag zijn op de prestaties van haar soldaten tijdens de twee Wereldoorlogen. Meteen na de verkiezingsoverwinning zei diezelfde Gauland dat ze Merkel zouden ‘opjagen’. Petry tikte Gauland meteen op de vingers en zei dat dit niet de manier mocht zijn waarop de AfD in de Bondsdag aan politiek zou doen.

Rechtsrück

De afgelopen twee jaar boekten veel van de radicale vertegenwoordigers van de partij overwinningen bij de deelstaatverkiezingen. Nu ook Gauland en de andere lijsttrekker Alice Weidel de partij naar een hoger niveau hebben gestuwd, heeft de extreemrechtse en nationalistische koers aan invloed en macht gewonnen. Kans is groot dat Petry aanvoelde dat ze niet meer bij machte was om die koers nog enigszins om te keren, laat staan aan te passen.

Toch is de plotse ommekeer van Petry een opvallend gegeven, aangezien ze Rechtsrück van de partij in 2015 zelf heeft ondersteund. Toen koos Petry de kant van Flügel-kopmannen, André Poggenburg en Höcke, ten koste van de meer gematigde Bernd Lucke. Lucke besloot daarop om de partij te verlaten en riep veel leden op om zijn voorbeeld te volgen, zijn zogenaamde Weckruf 2015initiatief. Vanaf toen ging de AfD steeds meer een extreemrechtse koers varen, mede omdat enkele maanden later de vluchtelingencrisis begon. In hetzelfde interview met Der Spiegel zei Petry dat ze sindsdien zelf inhoudelijk niet is opgeschoven.

Bovendien was Petry tot enkele jaren geleden zelf niet vies van krasse uitspraken. Vorig jaar schoot ze haar partijgenoot en Europarlementslid Beatrix von Storch nog te hulp toen die had gezegd dat ze vluchtelingen aan de grens moesten neerschieten. Petry bevestigde het partijstandpunt en zei dat er geen uitzondering mocht worden gemaakt voor vrouwen en kinderen. Daarnaast werd ze ook vervolgd voor meineed. Het gerecht verdenkt haar ervan onder ede te hebben gelogen over de partijfinanciering waar ze als voorzitter verantwoordelijk voor was.

Nadat Petry gisteren aankondigde dat ze de fractie van de AfD in de Bondsdag zou verlaten, zei Weidel dat ze maar beter ineens de partij zou verlaten. Deze morgen voegde Petry de daad bij Weidels woord. Wie haar plaats zal overnemen, is voorlopig nog onduidelijk. De AfD kent altijd twee voorzitters. Petry’s vervanger zal samen met de huidige co-voorzitter Jörg Meuthen, waar Petry overigens niet mee door een deur kon, de partij verder leiden. Wanneer Petry haar ambt zal overdragen, is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content