Waarom François Hollande toch Roma uitzet

27/08/12 om 17:24 - Bijgewerkt om 17:24

De Franse politie heeft alweer een kamp van 70 Romazigeuners ontruimd, hoewel president François Hollande in zijn campagne had beloofd om anders met de Roma om te gaan.

Waarom François Hollande toch Roma uitzet

© AFP

70 bewoners van een Romakamp in het Franse Evry moesten hun woonplaats verlaten. De rondtrekkende zigeuners uit Roemenië waren zaterdag op de hoogte gesteld. Manuel Valls (PS), Minister van Binnenlandse Zaken en voormalige burgemeester van Evry, noemde de toestand in het kamp "ondraaglijk". Hij trekt in september naar Roemenië om na te gaan waarom de Roma zich daar niet kunnen integreren.

François Hollande (PS), had voor zijn verkiezing nochtans beloofd om beter om te gaan met het gevoelige Romadossier. Wat is het standpunt van de huidige Franse regering tegenover de Roma? Onze Franse zustersite L'Express zocht het uit.

François Hollande en de Roma

Ondanks de ontmantelingen van illegale kampen, neemt Frankrijk ook sociale maatregelen voor Roma. De regering introduceerde maatregelen die ervoor zorgden dat de Roma in meer beroepscategorieën aan de slag kunnen.

Bovendien moeten werkgevers van Bulgaarse of Roemeense arbeiders geen belasting meer betalen. Zo vermijdt de regering om haar achterban te choqueren en kan ze rechtse kritiek dat ze "te laks" zou zijn, pareren.

Waarom de toegang tot de arbeidsmarkt beperkt is voor Roma


Migranten van Roemenië en Bulgarije zijn onderworpen aan voorlopige maatregelen die de toegang tot de arbeidsmarkt in Frankrijk beperken. Het doel van die maatregelen is een massieve immigratie vermijden.

De versoepeling van de wetgeving die nu door de regering geïntroduceerd worden, stopt de beperkende maatregelen evenwel niet. PS-senatrice Aline Archimbaud zal een voorstel doen om die beperkingen op te heffen.

De Roma en de Europese commissie

De Europese commissie erkende de inspanningen van de Franse regering om de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Maar de commissie vraagt Frankrijk wel om alle professionele beperkingen voor Roma op te heffen.

De situatie van Roemenen en Bulgaren in Frankrijk

Met de nieuwe maatregelen hoopt de regering de armoede van Roemeense en Bulgaarse migranten te verminderen. Ook niet-Roma leven immers van bedelarij en kleine misdaad. De hygiënische situatie van de Roma-kampen laat bovendien te wensen over. (LR)

Onze partners