Waarom de ziekenhuizen in Boston voorbereid waren

© Reuters

Na de twee dodelijke ontploffingen in Boston, handelden de hulpdiensten snel, efficiënt en vooral goed voorbereid. Volgens de betrokkenen is dat een gevolg van de aanslagen van 11 september 2001 in New York, die de Verenigde Staten voorgoed veranderden.

In totaal maakten de twee zelfgemaakte bommen die op 15 april ontploften aan de finish van de jaarlijkse marathon in Boston drie dodelijke slachtoffers. Daarnaast vielen er 282 gewonden, velen onder hen met zware verwondingen, breuken en zelfs afgerukte ledematen. Door het krachtdadige optreden van de hulpdiensten overleefden zij de aanslag allemaal.

Meteen na de ontploffing werden de eerstehulptenten in de buurt van de meet gebruikt voor triage van de slachtoffers. Binnen luttele minuten hadden de in allerijl uitgerukte hulpdiensten alle slachtoffers ondergebracht in acht verschillende ziekenhuizen. ‘Tien jaar geleden zou niets dit niveau van samenwerking en efficiëntie hebben geëvenaard’, zegt Atul Gawande, chirurg in het Brigham and Women’s Hospital in Boston, in het Amerikaanse magazine The New Yorker.

Irak en Afghanistan

Dat was geen sinecure. ‘We hebben allemaal al jonge mensen gezien op onze afdelingen die een arm of een been zijn kwijtgeraakt’, vertelt chirurg Andrew Ulrich van het Boston Medical Center aan de krant The LA Times. ‘Maar hier was de schaal volledig anders. Het feit dat dit een doelbewuste aanval was, maakt het ook moeilijker op emotioneel vlak.’

Bovendien hoorden de gebruikte bommen eerder thuis in een oorlogszone dan in het midden van de stad. Michael Zinner, chirurg aan Brigham and Women’s, vergelijkt ze met de geïmproviseerde springtuigen die in de oorlogen in Irak en Afghanistan veel gebruikt werden. Maar ook dat is ervaring. ‘Een van de dingen die we uit oorlog leren, is gewonden beter verzorgen. We weten dat er een gouden uur is, en godzijdank waren onze medische teams vlakbij.’

Post-9/11 nuchterheid

Sinds de aanslagen van 11 september 2001, toen twee vliegtuigen zich in de WTC-torens in New York boorden, is er iets fundamenteel veranderd in de Verenigde Staten, vindt Gawanda. Hij heeft het over ‘de culturele erfenis van 9/11’: het gevoel van totale veiligheid is volgens hem nooit meer helemaal teruggekomen. Elk ziekenhuis heeft sindsdien ook een speciale coördinator voor dergelijke incidenten. ‘Al wist iedereen hier spontaan wat te doen’, getuigt Richard Wolf, hoofd van de spoeddienst van Beth Israel.

‘We hebben onze pre-9/11 naïviteit vervangen door een post-9/11 nuchterheid’, vat Gawanda samen. ‘Vroeger zouden we door zoiets met verstomming geslagen zijn, nu calculeren we het bijna in.’ Spoedarts Ron Walls beaamt die analyse in The LA Times. ‘We improviseren niet wanneer zoiets gebeurt. We weten wat we moeten doen. Het was indrukwekkend om alles te zien verlopen zoals we hadden gehoopt.’ (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content