Waarom de vogelgriep steeds blijft terugkeren in Azië

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Of over hoe een van de oudste voedselculturen ter wereld niet altijd even gezond is.

China is momenteel in de ban van een nieuw type vogelgriepvirus. Het is niet de eerste keer dat er vanuit Azië berichten komen over een dergelijk virus. Van 2003 tot 2013 maakte het vogelgriepvirus H5N1, dat zijn oorsprong vindt in 1997 in Hong Kong, al meer dan 360 doden.

Het nieuwe type vogelgriepvirus H7N9 heeft volgens de laatste cijfers al 87 mensen in China geveld. 17 mensen zijn er tot nog toe aan het virus gestorven.

Als het maar vers is

Hoewel het virus geregeld voorkomt bij vogels, werd het pas in maart voor de eerste keer waargenomen bij de mens. De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat het virus zich van mens tot mens overdraagt. Er bestaat alleen een risico wanneer er direct contact is met besmette vogels of indirect contact met de uitwerpselen of andere producten. Uiteraard is er minder gevaar als het vlees op correct wijze wordt gekookt en bereid.

Het probleem is niet dat het vlees niet vers is. Typisch voor de Aziatische voedselcultuur is immers dat de ingrediënten zo vers mogelijk zijn. Er wordt wel eens gezegd dat Chinezen alles eten met vier poten, behalve de tafel, zolang het maar vers is. Of het nu om een kip, een gans of een kikker gaat, als het hart nog maar net een beetje klopt op het moment dat men thuiskomt voor de maaltijd.

Maar de niet altijd even hygiënische manier waarop het levende pluimvee behandeld, bewaard en geslacht wordt, doet eerder je maag keren. Het is dan ook geen toeval dat de Chinese gezondheidsautoriteiten preventief de pluimveebedrijven, – boerderijen en -slachthuizen aanpakken. Zo werden vogelmarkten gesloten en tienduizenden vogels geslacht.

Virologen waarschuwen dat gevaarlijke epidemieën zoals SARS en vogelgriep een wake-up call zijn en aantonen dat het lot van de mensheid onlosmakelijk verbonden is met dat van de dieren die we houden en opeten. ‘Het herinnert er ons aan dat de menselijke en de dierlijke gezondheid hetzelfde zijn en dat we voortdurend waakzaam moeten zijn. We zijn niet alleen via het contact gelinkt met dieren, maar ook door de voedselketen’, klinkt het.

Gevaar in Europa?

Hoe dan ook is er nog geen sprake van een H7N9-epidemie. Het European Centre for Disease Prevention and Control schat het risico voor Europa bovendien heel klein in. Hoewel er de Europese Unie in 2012 15.669 ton Chinees gevogelte heeft geïmporteerd, is het H7N9-virus in Europa nog niet waargenomen. Dat vlees vormt echter geen risico voor de volksgezondheid, omdat het vlees vooraf behandeld en gekookt is, verzekert het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

“Levend gevogelte of rauw vlees vanuit China importeren, blijft verboden”, verzekert het FAVV. “Het vlees moet sowieso behandeld en gekookt worden, maar daarbovenop worden nog extra controles georganiseerd en er is een beperkte lijst opgesteld van bedrijven die de toelating hebben te importeren.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content