Waarom de Amerikaanse scouts misschien toch holebi's toelaten

29/01/13 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:17

Na het jarenlang weren van homoseksuelen, en het slikken van alle commentaren die daar op volgden, overwegen de Boy Scouts of America (BSA) dan toch om jongeren met een andere geaardheid toe te laten tot hun vereniging. De beweging wil de beslissing hierover overlaten aan de lokale afdelingen.

Waarom de Amerikaanse scouts misschien toch holebi's toelaten

© Reuters

Een storm van verontwaardiging woedde door de Verenigde Staten toen de 17-jarige en uiterst voorbeeldige padvinder Ryan Andersen geen zogenoemde 'adelaarsinsigne' mocht opspelden. De harde conclusie van de scoutsleiders: Ryan was homoseksueel en dat kon niet. Bovendien was er in de beweging geen ruimte voor homo's en werd Ryan dus vriendelijk verzocht om de beweging te verlaten. "Zijn seksuele oriëntatie strookt niet met die van de organisatie", klonk het bij 103-jarige organisatie.

De jongen had weinig in de pap te brokken, gezien het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2000 besliste dat de beweging inderdaad homoseksuelen mocht weigeren. Op basis van de 'Freedom of Association' of de vrijheid van vereniging mag een organisatie kieskeurig omgaan met haar ledenbestand. Volgens het Hooggerechtshof strookt een homoseksuele scoutsjongen of leider niet met de opinie van de vereniging die homofilie afkeurt. En aan die 'Freedom of speech' mag niet geraakt worden.

De hete aardappel doorspelen
Maar of het Hooggerechtshof nu mee wilde of niet, Andersen besliste zijn strijd tegen de discriminatie in de jeugdbeweging niet te staken. Via een online petitie verzamelde hij bijna 500.000 reacties. En de lokale afdeling van de Boy Scouts gaf hem dan toch zijn badge. Maar de nationale leiding van de beweging bevestigde nogmaals de regel dat holebi's niet welkom zijn in de jeugdbeweging.

De organisatie kent intussen ook een 'afscheidingsbeweging', 'Scouts for Equality', die wel anders geaarde leden toelaat. Oprichter is Zach Wahls, een jongen die, nadat bekend raakte dat hij twee lesbische mama's heeft, het scoutsuniform niet meer mocht aantrekken. De tegenbeweging van Wahls telt nu zo'n 3.150 leden.

Maar nu lijkt te organisatie toch te plooien onder de bakken kritiek die ze te verwerken kreeg in binnen- én buitenland. "Alle beslissingen over dit onderwerp willen we overlaten we aan lokale afdelingen. Met de nationale leiding willen we leden noch ouders veroordelen omwille van hun geaardheid." Kortom, de hete aardappel wordt doorgespeeld. Volgende week verzamelt het bestuur van de vereniging in Texas en zal de wijziging van het beleid helemaal bovenaan de agenda prijken.

Economische motieven

In de raad van bestuur van de Boy Scouts zetelen ook verschillende steenrijke bedrijfsleiders, zoals Jim Turley, ceo van Ernst & Young, en Randall Stephenson, topman bij communicatiebedrijf AT&T. Zij zijn evenmin gediend met het conservatieve imago van de Boy Scouts.

Bovendien maakten verscheidene bedrijven bekend hun sponsorbedrag voor de Amerikaanse jeugdbeweging terug te schroeven, omdat ze hun bedrijf liever niet gelinkt zien met een organisatie die actief een discriminatiepolitiek voert. Onder meer koeriersbedrijf UPS haalde het bedrag op de sponsorcheque naar beneden.

Dat bedrijf zag op haar beurt dan weer het aantal deals met de Amerikaanse Familieraad slinken, die wel actief pleit voor het weren van homo's. "Hoe kan je anders standvastige leiders voortbrengen uit een jeugdbeweging die homo's toelaat."

DoofpotoperatieHoe vlot het nieuwe voorstel aanvaard zal worden blijft dus de vraag. Verschillende religieuze verenigingen, zoals de Amerikaanse katholieken en de methodistische kerk, hebben een aanzienlijk aandeel in het ledenaantal van de scouts. Of zij zo snel een gematigd standpunt over homofilie zullen aannemen, is nog onduidelijk.

De Amerikaanse scouts kreeg de laatste maanden wel behoorlijk wat kritiek te slikken. Niet enkel het discriminerende beleid werd op de korrel genomen. Eveneens raakte bekend dat de organisatie jarenlang dossiers over pedofilie en misbruik binnen de organisatie zedig toedekte. Mogelijk wil de organisatie met het versoepelen van het beleid over homo's en lesbiennes een nieuwe start nemen en haar oude, conservatieve imago van zich afschudden.

Lees meer over:

Onze partners