Waarom boeren in Saoedi-Arabië spontaan kamelen kussen

16/05/14 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:06

In Saoedi-Arabië is er sprake van een bizar verschijnsel. Overal op het internet verschijnen foto's en filmpjes van boeren die een kameel kussen. Zo willen ze aantonen dat het MERS-virus niet afkomstig is van kamelen.

Waarom boeren in Saoedi-Arabië spontaan kamelen kussen

Dit is enige man die op een kamelenmarkt op zondag 11 mei een masker droeg om zichzelf te beschermen, meldt Reuters. © Reuters

In Saoedi-Arabië vormen de boeren één sterk front tegen de bewering dat kamelen drager zouden zijn van het MERS-virus. Daarom posten ze video's en foto's op YouTube en Twitter waarop te zien is hoe de boeren hun kamelen aaien en kussen. De eigenaars van de kamelen willen zo aantonen dat de dieren niet verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het MERS-virus, schrijft The Washington Post.

Nochtans zijn, sinds de eerst melding van MERS in Saoedi-Arabië in 2012, al 500 burgers besmet geraakt met het virus. Wereldwijd is er sprake van 571 bevestigde gevallen en tot nu toe stierven al 71 mensen aan het virus, aldus de Amerikaanse krant.

Toen bekend raakte dat het MERS-virus door kamelen kon worden overgedragen, riep de regering in Saoedi-Arabië de bevolking op geen kamelenvlees meer te eten of kamelenmelk te drinken. Die waarschuwing lijkt nochtans niet veel indruk te maken op de bevolking, want op het internet circuleert een groot aantal kusfoto's en video's.

"Nies maar in mijn gezicht", zegt een van de boeren in een filmpje op YouTube. Op Twitter gaan foto's met minachtende opmerkingen over het MERS-virus de wereld rond, niemand in Saoedi-Arabië gelooft dat kamelen er iets mee te maken hebben.

Kamelen zijn erg belangrijk in Arabische landen. In Saoedi-Arabië alleen al, leven er ruim 900.000 kamelen, zegt The Washington Post. In alle Arabische landen samen zijn tot 15 miljoen kamelen te vinden. Als ze daadwerkelijk drager zijn van het MERS-virus, dan loopt het land enorme risico's.

Vleermuizen ook mogelijke dragers

Het is nog niet zeker of kamelen de oorspronkelijke dragers zijn van het virus, vele experts wijzen ook in de richting van vleermuizen, aldus The Washington Post. Het MERS-virus is alvast het onderzoeken waard omdat het, net als het SARS-virus van 2003, een coronavirus is en mogelijk nog gevaarlijker kan zijn dan haar voorganger. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners