Waarom Amerikanen hun vakantiedagen niet durven opnemen

11/07/14 om 02:31 - Bijgewerkt om 02:31

De gemiddelde Amerikaan heeft maar tien vakantiedagen per jaar. Maar zelfs de helft van die vrije dagen blijft ongebruikt liggen. Amerikanen hebben schik voor hun baan als ze vrijaf nemen.

Waarom Amerikanen hun vakantiedagen niet durven opnemen

Vakantie of niet, Amerikanen werken door. © iStock

De VS is één van de weinige ontwikkelde landen zonder wettelijke vakantieregeling. Terwijl Europeanen drie-vier weken vakantie per jaar hebben, zijn Amerikaanse bazen helemaal niet verplicht om hun personeee betaalde vakantiedagen te geven. De gemiddelde Amerikaanse werknemer heeft er niettemin tien per jaar, plus een stuk of zes betaalde feestdagen, maar zelfs daarvan hebben de Amerikanen er het afgelopen jaar slechts de helft van opgenomen, staat te lezen in een onderzoek van de gespecialiseerde website Glassdoor.

Angst om weg te zijn

Hoe komt dat? Een en ander heeft te maken met schrik, leert het onderzoek. Amerikaanse werknemers zijn bang dat niemand anders hun werk kan overnemen terwijl ze weg zijn. Of, omgekeerd, ze hebben schrik dat de wereld net vlot doordraait tijdens hun vakantie en dat de baas dan besluit dat ze overbodig zijn en hen op straat zet.

"Mensen worden in hun gedrag gemotiveerd door angst om te lang weg te zijn", zei expert Rusty Rueff aan televisiezender CBS News.

Wanneer ze dan toch vrijaf nemen, blijven Amerikanen via hun smartphones, tablets en internet vaker gewoon doorwerken, stelt Rueff. "61 procent werkt tijdens de vakantie. Je ziet de Amerikaanse werknemer zeggen: 'Ik mag dan wel weg zijn, maar mijn werk is heel belangrijk."

De schrik zit erin

Eén en ander heeft wellicht te maken met de crisis, die er in de VS voor zorgde dat miljoenen banen verloren gingen. Volgens de studie zijn Amerikaanse werknemers er ondertussen van overtuigd dat de economie alweer aan de beterhand is, maar toch blijkt de schrik er goed in zitten.

"Bedrijven hebben nog steeds niet opnieuw even veel mensen aangenomen als voor de Grote Recessie", zegt Rueff. "Hoewel werknemers weer meer vertrouwen hebben, doen ze het werk van meerder mensen tegelijkertijd. De schrik zit erin. Mensen denken: 'Ik kan maar beter mijn best doen, zodat men mij ziet als iemand die presteert.'"

Bijgevolg komen veel Amerikanen zelfs tijdens hun zeldzame en korte vakanties nooit meer helemaal los van hun werk. Rueff: de angst hangt hen constant boven het hoofd. Iedere keer dat zee een strandfoto op Facebook zetten, weten ze dat ze maar één muisklik weg zijn van kantoor."

Lees meer over:

Onze partners