Waarom 600 miljoen mensen in India zonder stroom zaten

02/08/12 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Een resem van factoren is verantwoordelijk voor de grote stroomstoringen die het economische groeiland India onlangs teisterden.

Waarom 600 miljoen mensen in India zonder stroom zaten

© AFP

In India woedt volop de discussie over wie of wat verantwoordelijk is voor de zwaarste stroompanne in de moderne geschiedenis van het land, waarbij meer dan de helft van de 1,2 miljard inwoners zonder stroom kwam te zitten.

De Indische minister van Binnenlandse Zaken, Sushil Kumar Shinde, die tot enkele dagen geleden de minister van Energie was, steekt de schuld op enkele deelstaten die meer energie van het net zouden gehaald hebben dan hun officieel is toegestaan. Volgens Shinde valt hem niets te verwijten. Hij noemt zichzelf een "voortreffelijke" minister.

De oppositie denkt daar anders over. "De ongeziene stroomuitval werd veroorzaakt door nalatigheid en incompetentie van de overheid", zegt Prakash Javadekar van de oppositiepartij Bharatiya Janata aan de krant The New York Times.

Steenkoolindustrie in slechte staat

India is economisch in volle bloei. Daardoor groeit ook de vraag naar energie, maar de vraag is groter dan het aanbod. 55 procent van de energie wordt opgewekt met steenkool. "Er wordt elk jaar slechts 1 procent meer steenkool ontgonnen dan het jaar ervoor", schrijft Indiakenner Salil Tripathi in een opiniebijdrage in de krant The Guardian. "Dat is te weinig."

Volgens het staatsbedrijf Coal India is het niet zijn schuld dat het onvoldoende steenkool naar boven haalt. In januari klaagde de toenmalige ceo Nirmal Chandra Jha in het magazine The Economist dat de overheid te weinig land beschikbaar stelt. "Geef me grond en ik geef jullie steenkool", zei hij.

De steenkoolindustrie is niet gezond. "Coal India heeft 80 procent van de steenkoolmarkt in handen", zegt Tripathi. "Het moet steenkool verkopen onder de marktprijs, waardoor de sector niet leefbaar is."

Democratie zorgt voor minder stroom

Niet alleen de winning van steenkool verloopt inefficiënt, ook de levering van energie aan de consument is problematisch. Veel energieleveranciers gaan failliet omdat hun tarieven te laag zijn. Ze kunnen die niet verhogen, omdat politici dat niet willen. Met goedkope energie kopen zij als het ware stemmen bij hun kiezers. "Soms geven politici zelfs gratis energie weg", zegt Tripathi.

Dat is niet de enige negatieve uitwerking van democratie, zegt Harry Dhaul, het hoofd van de Onafhankelijke Energieorganisatie van India, aan The Guardian. Hij vergelijkt India met China, dat economisch ook bloeit. Sinds 2006 voegde China zes maal meer energie toe aan zijn netwerk dan India. "Maar als China een nieuwe stuwdam wil bouwen en iemand klaagt daarover, speelt dat geen rol. Binnen 24 uur is de klager verhuisd en starten de bouwwerken. In India is dat ondenkbaar."

Hetzelfde verhaal weerklinkt met betrekking tot het gebruik van kernenergie. De Indiase premier Manmohan Singh zegt al langer dat India een beroep zou moeten doen op kernenergie, maar de bouw van enkele kerncentrales wordt door de lokale oppositie tegengehouden. Kernenergie levert nu 3 procent van de elektriciteit. Tegen 2050 zou dat 25 procent moeten zijn.

Meer energie nodig door het weer

En dan is er nog de opwarming van de aarde. India kent al meerdere jaren abnormaal zwakke moessonregens. Dat betekent dat de waterstand in de stuwmeren laag is en dat de waterkrachtcentrales niet op volle kracht draaien en er dus minder elektriciteit is. Daarnaast zorgt de droogte ervoor dat boeren meer energie nodig hebben om water op te pompen voor hun gewassen en zorgen de hogere temperaturen voor een stijgend gebruik van de airconditioning. (JC)

Lees meer over:

Onze partners