Waar zijn de taliban gebleven?

29/04/14 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

In Afghanistan is het ongewoon rustig. Waar zijn de taliban gebleven?

Waar zijn de taliban gebleven?

Aanslag van de taliban in Kaboel © REUTERS

In de aanloop naar de verkiezingen van 5 april hadden de taliban ermee gedreigd Afghanistan volledig lam te leggen met bloederige aanslagen. Op de dag van de stembusgang en de 24 dagen die daarop volgden, zijn er in Kaboel zo goed als geen aanslagen meer geweest. Waar zijn de taliban gebleven? En vooral: waarop wachten ze?

Is dit slechts stilte voor de storm en zijn de taliban zich aan het voorbereiden op een gigantische terroristische aanslag of zijn de moslimstrijders gewoon zo verzwakt dat ze geen aanslag meer georganiseerd krijgen? Feit is dat er sinds de verkiezingen zo goed als geen aanslagen geweest zijn in de grote Afghaanse steden waar doden en gewonden nog altijd goed zijn voor internationale aandacht.

Sommige waarnemers menen dat de taliban gewoon hun tijd afwachten tot de volgende ronde van de verkiezingen in mei of juni, schrijft The New York Times. Anderen menen dat er een interne machtsstrijd aan de gang is die geen ruimte laat voor het plegen van aanslagen.

Is het geld op?

Binnenlandse bronnen denken dat de Afghaanse veiligheidsdiensten goed werk hebben geleverd in het terugdringen van de taliban, maar dat wordt tegengesproken door het feit dat de islamitische guerillabeweging het nog altijd voor het zeggen heeft in de meer afgelegen gebieden in Afghanistan.

Nog een verklaring is dat het geld van de taliban in Afghanistan op is. Met de aanslepende burgeroorlog in Syrië en oplaaiend geweld in Irak, hebben internationale geldschieters andere prioriteiten.

'We hebben geen idee wat de plannen van de taliban zijn,' citeert de krant een Westerse militaire bron. 'We krijgen wel informatie binnen maar die gaat alle kanten uit en is vaak tegenstrijdig.'

'Tegen onze principes'

Een taliban commandant uit de Kunar provincie die gecontacteerd werd door The New York Times zegt dat hij expliciete orders heeft gekregen om geen aanslagen tegen burgers te plegen tijdens de verkiezingsperiode. 'Aanslagen met vele doden en gewonden zou onze zaak nu geen goed doen. Het zou tegen onze principes zijn.'

Een andere taliban commandant zegt dat zijn groep nog dagelijks aanslagen pleegt. 'De enige reden dat jullie er niets over horen, is dat de media gehoor geven aan een oproep van de regering en weigeren om er nog verslag over uit te brengen.'

Lees meer over:

Onze partners