VVD wil coalitie met PvdA en CDA

18/06/10 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Dat heeft partijleider Mark Rutte gezegd nadat de PvdA zich had uitgesproken tegen een regering met die twee partijen.

VVD-leider Mark Rutte stuurt aan op een grote coalitie van VVD, PvdA en CDA. Dat melden Nederlandse media nadat de PvdA eerder haar veto had gesteld tegen een regering waarvan zowel VVD en CDA deel uitmaken.

Informateur Uri Rosenthal zette de Nederlandse formatiegesprekken vrijdag voort met vijf partijen nadat hij tot het besluit was gekomen dat een regering van VVD, PVV en CDA niet mogelijk is.

Pogingen van Rosenthal om coalitiebesprekingen op gang te brengen tussen die drie partijen zijn onmogelijk gebleken, zo stelde de informateur donderdag vast.

Vrijdag zette hij zijn gesprekken voort met de fractievoorzitters van vijf partijen: Job Cohen (PvdA), Maxime Verhagen (CDA), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks) en Mark Rutte (VVD).

De informateur werd onmiddellijk geconfronteerd met een veto van Cohen. Hij verklaarde na zijn gesprek met de informateur niet te willen meewerken aan een kabinet met VVD en CDA.

Cohen pleitte volgens Nederlandse media opnieuw voor een Paars plus-kabinet, met daarin VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Volgens de PvdA-lijsttrekker leidt alleen Paars-plus tot een 'zo progressief mogelijk' kabinet.

D66 en GroenLinks willen ook Paars plus

Volgens CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is het nu aan VVD-leider Mark Rutte om duidelijk te maken welke coalitie hij wil nadat een rechts kabinet onmogelijk is gebleken.

Ook Alexander Pechtold van D66 pleitte vrijdag tijdens zijn gesprek met Cohen voor de vorming van Paars-plus.

Ook volgens Femke Halsema van GroenLinks zou Paars-plus het beste kabinet zijn voor Nederland.

Rutte ziet niets in Paars-plus

De VVD ziet echter niets in Paars-plus, aldus De Volkskrant. De partij stelt een regering van VVD, PvdA en CDA voor, maar die kan volgens haar desgewenst met D66 aangevuld worden om de PvdA over de streep te trekken.

Onze partners