VVD van Mark Rutte wordt grootste in Nederland

© EPA

De rechts-liberale VVD is bij de Tweede Kamerverkiezingen nipt de grootste partij van Nederland geworden. De partij van Mark Rutte haalt 31 zetels, één meer dan de PvdA. De PVV van Geert Wilders boekt de grootste winst – 15 zetels – en komt uit op 24. Het CDA van aftredend premier Jan Peter Balkenende krijgt een pandoering en zakt van 41 zetels naar 21.

Dat blijkt na meer dan 95 procent van de stemmen geteld. Winst is er ook voor de links-liberale D66 (van 3 naar 10 zetels) en GroenLinks (van 7 naar 10). De SP verliest 10 zetels en komt uit op 15.

Na de zware nederlaag voor het CDA kondigde Balkenende meteen zijn ontslag als partijleider aan.

Versplinterd

Rutte zei in zijn overwinningstoespraak dat hij een heel moeilijke formatie verwacht, omdat het politieke landschap volkomen versplinterd is.

Volgens Rutte is het uniek dat de grootste partij na de verkiezingen 31 zetels heeft. Hij zei dat hij zijn uiterste best zal doen om toch voor 1 juli een nieuw kabinet te kunnen presenteren.

Mogelijke coalitiesEen voor de hand liggende coalitie lijkt een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA, die steunt op een nipte meerderheid van 76 zetels op 150. Maar ook een coalitie van VVD, CDA, PvdA (82 zetels) of van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks (81) behoren tot de mogelijkheden.

De PvdA heeft voor de verkiezingen al gesteld dat ze hoe dan ook niet met de PVV wil praten, net als D66, GroenLinks en SP overigens. Wilders maakte duidelijk dat hij dolgraag wil regeren. Maar of het CDA bereid is na het verlies in een kabinet te stappen, is onzeker.

Zetelverdeling na 9 juni (tussen haakjes vorig aantal):

VVD: 31 (21)

PvdA: 30 (33)

PVV: 24 (9)

CDA: 21 (41)

SP: 15 (25)

D66: 10 (3)

GroenLinks: 10 (7)

ChristenUnie: 5 (6)

SGP: 2 (2)

PvdD: 2 (2)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content