VVD sluit deur voor andere mogelijke coalitieformules

02/08/10 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

Fractieleider Mark Rutte is niet beschikbaar voor een andere optie dan een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van PVV.

In Nederland gaat de VVD voluit voor een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. In de Nederlandse pers noemt VVD-fractielder Mark Rutte andere opties onbespreekbaar.

Nederland heeft nog altijd geen nieuwe regering na de verkiezingen van 9 juni. Verschillende uitgeteste mogelijke coalitieformules draaiden op niets uit.

Vrijdagavond beslisten VVD, CDA en de PVV van Geert Wilders onderhandelingen te beginnen over een regering. VVD en CDA zouden een minderheidskabinet vormen en worden gedoogd door de rechts-nationalistische PVV.

Die aanpak leidt tot kritiek van de PvdA, de SP en GroenLinks. Zo wil PvdA-fractieleider Job Cohen met de SP gaan praten over mogelijke meerderheidskabinetten.

Maar voor Rutte staat zijn keuze vast. In De Telegraaf zegt hij maandag niet meer beschikbaar te zijn voor een andere formule dan VVD- CDA- PVV.

Hij vindt het onbegrijpelijk dat Cohen mort over de ontwikkelingen. 'Cohen blokkeerde een kabinet van VVD, PvdA en CDA en wilde ook geen paars plus. Hij is de matchmaker van rechts. Dan moet hij nu geen krokodillentranen huilen', zo luidde het.

Lees meer over:

Onze partners