VVD en PvdA volgens prognose even groot

09/06/10 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:11

Uit de definitieve prognose na de Nederlandse parlementsverkiezingen blijkt dat VVD en PvdA even groot zijn. Jan Peter Balkenende treedt na de zware nederlaag van het CDA onmiddellijk terug als partijleider.

Uit de definitieve prognose die woensdagavond werd bekendgemaakt na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen inNederland blijkt dat VVD en PvdA even groot zijn met 31 zetels. Het CDA verliest zwaar. Jan Peter Balkenende treedt onmiddellijk terug als partijleider.

Het CDA kreeg een enorme klap en wordt zowat gehalveerd. Volgens de prognose valt de partij terug tot 21 zetels in de Tweede Kamer, waar ze momenteel nog 41 zetels heeft.

Balkenende maakte naast zijn terugtreden als partijleider ook bekend dat hij zijn zetel in de nieuwe Tweede Kamer niet zal opnemen. Hij zal zijn werk als premier van het ontslagnemende kabinet wel afmaken tot er een nieuwe regering is gevormd.

Na het rechts-liberale VVD en de sociaaldemocratische PvdA, die volgens de prognose exact even groot zijn, is de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders de derde partij in Nederland met 22 zetels. Volgens de prognose is dat een winst van 13 zetels.

De SP krijgt volgens de prognose 16 zetels, GroenLinks 11, D66 10 en de ChristenUnie 5. Van de kleine partijen behoudt de SGP 2 zetels. De Partij voor de Dieren krijgt 1 zetel. De partij Trots op Nederland van Rita Verdonk haalt geen zetels.

Vervroegde verkiezingen

De Nederlanders kozen woensdag een nieuwe Tweede Kamer (met 150 zetels) na de val van de regering van CDA, PvdA en ChristenUnie onder leiding van minister-president Jan Peter Balkenende in februari.

De PvdA, toen nog onder leiding van Wouter Bos, stapte op omdat de partij het niet eens was met deelname aan een verlengde militaire missie in Afghanistan.

Bij de start van de regering was overeengekomen om de Nederlandse troepen eind 2010 uit Afghanistan terug te trekken. De NAVO vroeg Nederland echter om zijn troepen langer in het land te houden. De PvdA zag dat niet zitten en besliste de regering te verlaten.

Balkenende bood woensdag formeel het ontslag van alle ministers en staatssecretarissen aan koningin Beatrix aan. De koningin verleende eerder al ontslag aan de PvdA-bewindslieden.

Lagere opkomst

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland bedroeg volgens de definitieve prognose 74 procent.

Dat is lager dan gemiddeld, maar geen dieptepunt. Bij de vorige Kamerverkiezingen ging 80,4 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

De stembureaus openden woensdagochtend om 7.30 uur de deuren. De ongeveer twaalf miljoen Nederlandse kiesgerechtigden konden tot 21 uur hun stem uitbrengen.

Lees meer over:

Onze partners