VVD en PvdA strijden om de grootste te worden

09/06/10 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

De Nederlanders kiezen woendag een nieuwe Tweede Kamer.

De Tweede Kamerverkiezingen in Nederland zouden volgens de laatste peilingen toch nog kunnen uitdraaien op een nek-aan-nekrace tussen de VVD en de PvdA.

De stembussen in Nederland gingen woensdagmorgen open. Ongeveer 12 miljoen kiezers kunnen 150 leden van de Tweede Kamer kiezen.

De Nederlanders worden vervroegd naar de stembus geroepen na de val in februari van de regering-Balkenende, bestaande uit CDA, PvdA en ChristenUnie.

De rechts-liberale VVD staat al sinds april op kop in de opiniepeilingen, maar volgens een laatste peiling van Synovate op dinsdagavond was de voorsprong van de partij van Mark Rutte op de sociaaldemocratische PvdA van lijsttrekker Job Cohen geslonken tot drie zetels.

Een peiling van Maurice de Hond eerder op de avond gaf een voorsprong van vier zetels aan, aldus Nederlandse media. Ontslagnemend premier Jan Peter Balkenende ging er ten opzichte van vorige peilingen weer op achteruit.

De stembussen in Nederland sluiten pas om 21 uur. Daarna begint het tellen van de stemmen, maar op dat moment wordt al een prognose aangekondigd.

Lage opkomst

De opkomst voor de verkiezingen lag in de loop van de dag lager dan anders. Mogelijk heeft het slechte weer daar iets mee te maken.

In verschillende gemeenten blijkt het groot formaat van de stembiljetten voor overvolle stembussen te zorgen. De biljetten zijn een stuk groter dan normaal omdat er meer kandidaten op de lijst mogen staan.

Zo moesten in het Zeeuwse Sluis al in de loop van de ochtend nieuwe stembussen naar de stemlokalen worden gebracht.

Lees meer over:

Onze partners