VVD en PvdA onderhandelen over regering in Nederland

17/09/12 om 19:56 - Bijgewerkt om 19:56

Het is niet uitgesloten dat er later nog een derde of vierde partij aanschuift.

De twee grote winnaars van de Nederlandse parlementsverkiezingen, VVD en PvdA, gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat gebeurt mogelijk vanaf vrijdag, nadat de Tweede Kamer donderdag de verkiezingsuitslag heeft besproken.

De partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zeiden erop te vertrouwen dat beide partijen goed kunnen samenwerken. De twee lieten zich er niet over uit of er uiteindelijk nog een derde of vierde partij moet aanschuiven, maar dat wordt vooralsnog niet waarschijnlijk geacht.

Meerderheid

VVD en PvdA hebben samen al een meerderheid in de Tweede Kamer, waarvan de nieuwe leden donderdag worden geïnstalleerd.

Eerder gaf Samsom aan dat het vanwege de stabiliteit in de coalitie nodig kan zijn om meerdere partijen te laten aansluiten. Wat hem betreft zou dat dan de SP zijn. Maar voor Rutte is samenwerking met PvdA én SP onbespreekbaar.

Rutte en Samsom spraken vandaag eerst afzonderlijk en daarna gezamenlijk met VVD-minister Henk Kamp, die op verzoek van de Tweede Kamer de mogelijkheden voor een nieuw kabinet verkent.

Bijna alle partijen hebben Kamp verteld dat VVD en PvdA het eerst samen moeten proberen, als de twee grote winnaars van de verkiezingen. Maandag verklaarde de Kiesraad de uitslag definitief, met 41 zetels voor de VVD en 38 voor de PvdA.

In de Eerste Kamer hebben de twee partijen echter geen meerderheid. Dinsdag bespreekt Kamp de situatie met voorzitter Fred de Graaf van de Senaat. Over inhoudelijke punten hebben Rutte en Samsom maandag nog niet gesproken. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners