VVD, CDA en PVV bereiken akkoord over nieuwe regering

28/09/10 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn het dinsdagavond eens geraakt over een regeer- en een gedoogakkoord.

In Nederland zijn de regeringsonderhandelaars van VVD, CDA en PVV het dinsdagavond eens geraakt over een regeer- en een gedoogakkoord. Het resultaat wordt in de loop van woensdag voorgelegd aan de fracties.

In de loop van dinsdag werd overeenstemming bereikt over de laatste grote discussiepunten en geraakten Mark Rutte (VVD) Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) het eens over de hoofdlijnen van een regeerakkoord en een gedoogakkoord.

In de loop van dinsdagnamiddag kwamen ze bijeen om de laatste details te regelen. Dinsdagavond omstreeks 21.30 uur meldden de onderhandelaars dat het akkoord rond was. Over de inhoud is nog weinig bekend. Het wordt woensdag voorgelegd aan de fracties. Als die ermee instemmen, wordt het donderdag voorgesteld.

De onderhandelaars raakten het dus zowel eens over een regeerakkoord als over een gedoogakkoord. In het regeerakkoord staan de afspraken tussen de regeringspartijen VVD en CDA. Het gedoogakkoord is een aanvulling en bevat afspraken waar de drie partijen (dus ook de PVV van Geert Wilders) het over eens zijn.

De regeringsonderhandelingen in Nederland hebben 111 dagen geduurd. Sinds 5 augustus werd er gepraat over een minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV.

Het is nu uitkijken naar de houding van de CDA-fractie, waar enkele Kamerleden zich tegen samenwerking met de PVV hebben verzet. Een CDA-congres, dat gepland is op zaterdag, heeft in principe het laatste woord.

Lees meer over:

Onze partners