Vuurzee in Chileense havenstad Valparaiso: dodentol loopt op tot 16

13/04/14 om 09:22 - Bijgewerkt om 19:59

Een hevige brand in Valparaiso, een stad in het midden van Chili die tot de Unesco-lijst van Werelderfgoed behoort, eiste al zestien doden en minstens drie zwaargewonden. De oorzaak is nog niet bekend.

Vuurzee in Chileense havenstad Valparaiso: dodentol loopt op tot 16

© Belga

Zaterdagavond begon aan de rand van de Chileense havenstad Valparaiso een bosbrand, heeft burgemeester Jorge Castro aan tv-zender TVN gezegd. De oorzaak ervan is nog niet bekend.

De vuurzee raasde, als gevolg van hoge temperaturen en een hevige wind, al snel door de wijken van Valparaiso. De Chileense regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de stad.

De vlammen verwoestten al meer dan 800 hectare en legden zo'n 500 woningen in de as. Er vielen reeds zestien doden en drie zwaargewonden, aldus politiechef Julio Pineda van de regio Valparaiso. Ook werden minstens 10.000 mensen geëvacueerd.

Valparaiso telt 270.000 inwoners en is daarmee een van de dichtstbevolkte steden van het land. De stad ligt ongeveer 110 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Santiago de Chile. Ze werd in 2004 toegevoegd aan de Unesco-lijst van Werelderfgoed en krijgt elk jaar duizenden buitenlandse en Chileense toeristen over de vloer. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners