VS zet twee Russische diplomaten het land uit na 'aanval in Moskou'

09/07/16 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:22

De Verenigde Staten zet twee Russische diplomaten het land uit als reactie op de aanval op een Amerikaanse diplomaat in de Russische hoofdstad Moskou.

VS zet twee Russische diplomaten het land uit na 'aanval in Moskou'

Kremlin in Moskou © Belga Image

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, John Kirby, maakte bekend dat de twee om 17 juni weg moeten zijn. Hun namen zijn niet bekend.

Volgens Kirby werd eerder deze maand een Amerikaanse diplomaat aangevallen door een Russische politieman nabij de Amerikaanse ambassade in Moskou. 'Er was geen aanleiding voor de aanval', zegt Kirby. Rusland beweert dat de man voor de CIA werkte en weigerde zijn identiteitspapieren te tonen.

'Intimidaties'

Twee weken geleden schreef de Amerikaanse krant The Washington Post dat de intimidatie van Amerikaanse diplomaten en hun families door Russische inlichtingen- en veiligheidsdiensten sterk is toegenomen sinds de Russische interventie in Oekraïne in 2014, waarna de VS sancties oplegde aan Moskou.

Op een recente bijeenkomst van Amerikaanse ambassadeurs in Washington, zo weet de krant, klaagden ambassadeurs voor verschillende Europese landen over intimidaties door Russisch inlichtingenpersoneel 'die gaan van bizar tot ronduit beangstigend'. Lees meer. (KVDA)

Onze partners