VS willen Palestijnen helpen, maar 'niet via VN'

16/09/11 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:37

De VS willen de Palestijnen helpen bij het tot stand komen van een eigen staat, maar niet via de Verenigde Naties.

De VS willen de Palestijnen helpen bij het tot stand komen van een eigen staat, maar dat proberen te bewerkstelligen via de Verenigde Naties - zoals de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat wil - is contraproducief. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd.

De Palestijnen willen de in het slop zittende vredesonderhandelingen aanpakken door volgende week de VN te vragen de Palestijnse staat te erkennen. Op de manier hopen ze op gelijke voet met Israël te kunnen onderhandelen.

De VS zijn daar echter niet voor te vinden. President Barack Obama had eerder al gezegd dat het de aanvrag met een veto zal beantwoorden. Hij herhaalt dat nu nog eens en beargumenteert dat die aanvraag het conflict in het Midden-Oosten niet zal oplossen.

"Ons standpunt is in dit verband duidelijk. Een Palestijnse demarche via de VN is volgens ons niet in het belang van de vrede in het Midden-Oosten", stelde de woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney tijdens de dagelijkse briefing. Volgens Carney zal de stap de betrokken partijen niet dichter bij elkaar brengen en zal zo ook een Palestijnse staat niet dichterbij komen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, liet vanuit San Francisco een gelijkaardig geluid horen. "We zijn ervan overtuigd dat de weg naar vrede en twee staten niet via New York, maar via Jeruzalem en Ramallah loopt", stelde ze. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners