VS wil draconische straffen voor kleine druggebruikers afschaffen

13/08/13 om 02:48 - Bijgewerkt om 02:48

VS-minister van Justitie Eric Holder wil een einde maken aan harde minimumstraffen voor kleine drugsvergrijpen. Hij noemt het Amerikaanse beleid 'draconisch' en 'contraproductief'.

VS wil draconische straffen voor kleine druggebruikers afschaffen

© Reuters

"Teveel Amerikaanse gaan naar teveel gevangenissen voor veel te lang en zonder een goeie reden qua wetshandhaving", zei Eric Holder tijdens een toespraak in San Francisco. "We kunnen geen veiliger land worden door simpelweg mensen te vervolgen en op te sluiten."

In vergelijking met andere westerse landen heeft de VS een buitengewoon grote gevangenisbevolking. Bijna 1,6 miljoen mensen zitten er volgens The Washington Post in de gevangenis. Dat is goed voor een kwart voor alle gevangenen ter wereld, terwijl de VS slechts vijf procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt.

De grote meerderheid van die bajesklanten zit achter de tralies voor drugsvergrijpen. Opvallend: minderheden (en dan vooral Afro-Amerikanen) worden een stuk vaker gestraft voor drugs dan blanken en voor dezelfde overtredingen krijgen ze strengere straffen. "Dat is niet alleen onacceptabel, maar ook beschamend", zei Holder.

'Wegstoppen en vergeten'

"We moeten erkennen dat ons systeem op veel manieren kapot is", zei Holder. "We hebben een onnodig grote gevangenisbevolking. We moeten ervoor zorgen dat gevangenisstraffen dienen om te straffen, af te schrikken en te rehabiliteren en niet om mensen weg te stopen en te vergeten."

"Teveel Amerikanen zitten vast in een vicieuze cirkel van armoede, criminaliteit en opsluiting die hele gemeenschappen verzwakt", vervolgde hij, wijzend op de problemen met minderheden en gevangenissen. "Veel aspecten van ons strafrecht versterken die problemen in plaats van ze op te lossen."

Miljarden besparen

De wetten met verplichte minimumstraffen voor drugsdelicten kwamen er ten tijde van president Ronald Reagen in de jaren tachtig. Sinds 1980 is de bevolking van de VS gestegen met een derde, terwijl het aantal gedetineerden in federale gevangenissen is gestegen met 800 procent. Dat kost de VS 80 miljard dollar per jaar.

Eric Holder vindt dat niet langer houdbaar. Hij wil dat zware gevangenisstraffen voorbehouden zijn aan druggebruikers die geweld plegen, lid van zijn van bendes, dealen of op een andere manier met de georganiseerde misdaad te maken hebben.

Hij plant een reeks maatregelen die hij als justitieminister op eigen houtje kan nemen, zoals het vervroegd vrijlaten van oudere gedetineerden, maar kondigde ook aan dat een groep senatoren uit beide partijen in het Amerikaanse Congres wetsvoorstellen zal neerleggen om het huidige beleid aan te passen.

"Dat kan ons land uiteindelijk miljarden dollars besparen", zei Holder.

Onze partners