VS wijst plan Assad af, Iran reageert positief

07/01/13 om 08:19 - Bijgewerkt om 08:19

De oproep van de Syrische dictator Bashar Al-Assad tot nationale mobilisatie kan enkel in Iran op bijval rekenen. De VS, Turkije en Duitsland blijven erbij dat Assad moet vertrekken.

VS wijst plan Assad af, Iran reageert positief

© Reuters

Het voorstel van de Syrische dictator Bashar al-Assad om een einde te maken aan de burgeroorlog in zijn land "staat los van de realiteit". Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Assad oproept ontslag te nemen. Iran, een bondgenoot van Assad, reageert positief op Assads oproep tot nationale mobilisatie.

De toespraak van Assad is "een nieuwe poging van het regime om zich aan de macht vast te ketenen en doet niets om het Syrische volk naar een politieke overgang te brengen", stelde de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland in een mededeling. "Zijn initiatief staat los van de werkelijkheid, het ondermijnt de inspanningen van bemiddelaar Lakhdar Brahimi en zou enkel de voortzetting van de vervolging van het Syrische volk als resultaat hebben", voegt ze er aan toe.

In zijn eerste toespraak in zeven maanden stelde de Syrische dictator een politiek plan voor waarbij hij aan de macht zou blijven. Assad toonde zich weinig buigzaam en verklaarde nogmaals dat het conflict, waarbij volgens de Verenigde Naties meer dan 60.000 doden vielen, zich niet afspeelt tussen de machthebbers en de oppositie, maar tussen "het vaderland en zijn vijanden", die het willen verdelen.

"Sinds bijna twee jaar pakt het regime van Assad zijn eigen bevolking brutaal aan. Assad heeft elke vorm van legitimiteit verloren en moet ontslag nemen, om op die manier een politieke oplossing en democratische overgangsperiode mogelijk te maken en overeenstemming met de verwachtingen van de Syriërs", stelde Nuland nog.

Duitsland en Turkije evenmin positief

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle bevatte Assads toespraak "geen enkele bewustwording". Zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu vond dat Assad niets nieuws heeft gezegd

Oppositie wees plan-Assad meteen af

Het voornaamste platform van de Syrische oppositie, de Nationale Coalitie, heeft de "politieke oplossing" van Assad meteen van de hand gewezen. De coalitie weigert ieder initiatief dat zijn regime in stand houdt. "Het doel van de Syriërs is om hem uit het land te krijgen en ze hebben daarvoor al meer dan 60.000 martelaars verloren. Ze hebben al die opofferingen niet gebracht voor het behoud van het tirannieke regime."

Iran ziet 'begin van stabiele en stralende toekomst voor Syrië'

Iran heeft het plan Assad dan weer wel positief onthaald. "Iran begroet en ondersteunt dit omvangrijke plan als een realistische oplossing van de crisis en een begin van een stabiele en stralende toekomst voor Syrië", zei de minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi volgens het Iraanse persbureau Mehr.

Onze partners