VS: 'Wie abortus pleegt na verkrachting, vernietigt bewijsmateriaal'

24/01/13 om 23:23 - Bijgewerkt om 23:23

In de Amerikaanse staat New Mexico staat een wet op stapel die vrouwen die tot abortus overgaan na een verkrachting naar de gevangenis zou sturen voor het vernietigen van bewijsmateriaal.

VS: 'Wie abortus pleegt na verkrachting, vernietigt bewijsmateriaal'

© Reuters

Het wetsvoorstel werd ingediend door het Republikeinse deelstaatsparlementslid Cathrynn Brown. Haar wet zou het een misdaad maken om tot abortus over te gaan na een verkrachting of incest, meldt de Amerikaanse website The Huffington Post.

Slachtoffers die voor abortus kiezen, zouden een maximum gevangenisstraf van drie jaar riskeren. Die straf zou ook gelden voor mensen die "iemand anders dwingen tot het aborteren van een foetus die het resultaat is van criminele seksuele penetratie of incest met het doel om het bewijsmateriaal voor de misdaad te vernietigen."

Ongrondwettelijk

Volgens Pat Davis, een woordvoerder van de linkse groep ProgressNow New Mexico is het wetsvoorstel "compleet ongrondwettelijk."

"De wet maakte misdadigers van slachtoffers van verkrachting en incest en dwingt hen om draagmoeders te worden voor bewijsmateriaal voor de staat", zei hij aan de Huffington Post. "Volgens de Republikeinse filosofie moeten slachtoffers die 'legitiem verkracht' zijn nu de foetus ter wereld brengen om hun aanklacht te bewijzen."

Cathrynn Brown stelde in een reactie dat de wet ten doel heeft om daders te vervolgen als zij hun slachtoffers tot abortus dwingen.

Slechte beurt

De wet maakt weinig kans in het deelstaatsparlement van New Mexico, waar de Democraten de meerderheid in handen hebben. Browns voorstel dreigt wel weer slechte publiciteit te worden voor haar partij.

In de verkiezingscampagne van vorig jaar maakten de Republikeinen al een slechte beurt toen senaatskandidaat Todd Akin uit Missori stelde dat vrouwen die 'legitiem' verkracht worden niet zwanger kunnen worden - als ze wel zwanger worden, is de verkrachting volgens hem dus niet echt en hebben ze het zelf gewild. In Virginia wilden de Republikeinen in het deelstaatsparlement vrouwen die een abortus willen dwingen om eerst een intravaginale echografie te ondergaan.

Lees meer over:

Onze partners