VS: Wapenfanaat dreigt met burgeroorlog, verliest vergunning (VIDEO)

12/01/13 om 03:34 - Bijgewerkt om 03:34

VS-staat Tennessee heeft de wapenvergunning ingetrokken van James Yeager, een vuurwapeninstructeur die op YouTube opgeroepen had tot geweld als de regering-Obama semiautomatische aanvalswapens verbiedt.

VS: Wapenfanaat dreigt met burgeroorlog, verliest vergunning (VIDEO)

© Youtube

James Yeager, een ex-politieman en privébewaker die onder andere in Irak werkte, is de CEO van Tactical Response, een bedrijf waar burgers vuurwapentraining kunnen krijgen. Dat is een groeiende industrie in de VS.

In twee YouTube-video's had Yeager zijn kijkers opgeroepen om de wapens op te nemen tegen de Amerikaanse regering als die haar plannen doorzet om strengere wapenregels in het leven te roepen.

Voor de staat Tennessee was dat voldoende om te besluiten dat Yeager een gevaar is voor de openbare orde. "De eerste prioriteit van ons departement is de veiligheid van het publiek", zei Bill Gibbons, een functionaris van het Departemnet of Safety and Homeland Security van Tennessee.

"Meneer Yeagers commentaren waren onverantwoord en verdienden onze onmiddellijke aandacht. Vanwege onze bezorgdheid en die van de politie, is zijn vuurwapenvergunning met onmiddellijke ingang geschorst."

Mensen doodschieten

Met zijn video's reageerde James Yeager op de uitspraken van vicepresident Joe Biden. Die leidt sinds de schietpartij eind december in Connecticut, waar een dolle schutter met een semiautomatische geweer twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot, een commissie die strengere wapenwetten moet uittekenen.

Biden had gezegd dat dat Barack Obama desnoods zijn presidentiële bevoegdheden zal gebruiken om maatregelen tegen vuurwapengeweld de nemen die de goedkeuring van het parlement niet nodig hebben.

"Als dat gebeurt, zal het een burgeroorlog veroorzaken en ik zal met graagte het eerste schot lossen", zegt Yeager op YouTube. "Ik tolereer dit niet. Ik wil dat jullie, patriotten, allemaal beginnen nadenken over wat jullie gaan doen. Laad je magazijnen, zorg ervoor dat je geweren schoon zijn, pak een rugzak in met voedsel en maak jezelf klaar om te vechten."

"Ik laat mijn land niet regeren door een dictator", raast Yeager door in een deel van de video dat hij ondertussen van YouTube verwijderd heeft. "Ik laat me door niemand mijn wapens afpakken. Als dit één inch verder gaat, begin ik mensen dood te schieten."

"Ik wil niet dat mensen misdaden plegen, gaande van mishandeling tot moord, tenzij het nodig is", zegt Yeager in de tweede video. "Op dit moment is dat niet nodig."

Vervolgens stelt hij dat hij duizenden mails, sms'jes telefoons gekregen heeft na zijn eerste video. Een flink deel daarvan komt van mensen die zeggen dat ze klaar waren om de wapens op te nemen, claimt hij. "U hebt er geen idee van hoe snel ik per ongeluk een leger op de been gebracht heb."

Tirannie op komst

Yeagers video's illustreren de stijgende graad van hysterie bij ultrarechts in de VS. Daar gelooft men al jaren dat Barack Obama een geheime agenda heeft om van de VS en communistische dictatuur te maken. In nieuwe vuurwapenwetten ziet men bevestiging dat Obama de bevolking wil ontwapenen in afwachting van zijn nieuwe orde.

"We zien de strategie van de president klaar en duidelijk", zei Wayne LaPierre, de voorzitter van de machtige National Rifle Association (NRA) begin 2012: "Word herkozen en wanneer je jezelf geen zorgen meer moet maken over verkiezingen begin je onze vuurwapenvrijheden te ontmantelen en vernietigen."

In de rechtse blogosfeer en op conservatieve talkradio valt deze dagen constant te lezen en horen dat de tirannie op komst is en dat mensen zich moeten voorbereiden op een gewapende confrontatie met een dictatoriale overheid. Vergelijkingen tussen Obama enerzijds en Hitler en Stalin anderzijds zijn niet van de lucht.

Voorop loopt Terry Jones, de dominee uit Florida die vorig jaar voor een internationaal incident zorgde met zijn dreigement om de Koran te verbranden. "Iedere generatie heeft een revolutie nodig", zei hij. "We moeten weerstaan aan pogingen om de Amerikaanse bevolking te ontwapenen, desnoods met agressief, gewapend verzet. De boom van de vrijheid moet van tijd tot tijd verfrist worden met het bloed van tirannen."

Dat laatste is dan weer een citaat van president Thomas Jefferson. Hetzelfde zinnetje stond op de t-shirt van ex-militair Timothy McVeigh, toen die in 1993 Alfred P. Murrah-regeringsgebouw in Oklahoma City opblies en 168 doden maakte.

Verbod op aanvalswapens

Dat alles neemt niet weg dat in Washington het debat doorgaat. Daar zal de commissie van vicepresident Biden die na Connecticut in het leven geroepen werd komende dinsdag haar nieuwe plan voor wapenbeheersing neerleggen.

Vraag is hoe ver dat plan zal gaan, en dan kijkt men vooral naar een eventueel verbod op semiautomatische, quasi-militaire aanvalswapens. Zo'n verbod werd van kracht in 1994 en verviel in 2004. Obama heeft al aangegeven dat hij het wil hernieuwen.

De New York Times schreef deze week echter dat het Witte Huis tot de conclusie was dat een verbod op aanvalswapens niet haalbaar was en dat het zich bijgevolg zou concentreren op andere punten, zoals achtergrondonderzoeken voor wapenkopers en een verbod op magazijnen van hoge capaciteit.

Volgens Matt Lehrich, een woordvoerder van het Witte Huis, is dat verhaal echter fout. "De president is er duidelijk over geweest dat het Congres het verbod aanvalswapens moet hernieuwen en dat het geen optie is om dit issue te vermijden omdat het in het verleden politiek moeilijk lag." (TV)

Onze partners