VS waarschuwt luchtvaart voor bommen in schoenen

20/02/14 om 03:24 - Bijgewerkt om 03:24

Luchtvaartmaatschappijen moeten opletten voor terroristen die bommen in hun schoenen verstoppen, waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

VS waarschuwt luchtvaart voor bommen in schoenen

Vliegen in de VS? Uitkijken voor terroristen. © REUTERS

Dat terroristen vliegtuigen proberen op te blazen met explosief schoeisel doet denken aan de zaak van 'shoe bomber' Richard Reid de Britse moslimextremist die in december 2001 op die manier een vliegtuig op weg van Parijs naar Miami probeerde op te blazen. Nu zouden terroristen nieuwe en betere schoenbommen hebben, melden anonieme overheidsbronnen aan diverse Amerikaanse media.

De dreiging zou bestaan op vluchten vanuit de rest van de wereld naar de VS. Washington zou rekening houden met 25 tot 30 mogelijke vertrekplaatsen. Daaronder: Johannesburg, Parijs, Londen, Cairo en een aantal andere steden in het Midden-Oosten.

Overmaat aan voorzichtigheid

Luchtvaartmaatschappijen zijn dan ook aangemaand om voorzichtig te zijn. "Deze dreiging is niet specifiek genoeg om een gerichte respons te vereisen", zei een anonieme functionaris aan CNN. "Binnenlandse Veiligheid verspreidt dit soort waarschuwingen uit een overmaat aan voorzichtigheid."

Voor reizigers er niet meteen veel. Wie naar (of binnen) de VS wil vliegen, moet al sinds 2001 zijn schoenen uitdoen en laten inspecteren bij de veiligheidscontrole.

Onze partners