VS waarschuwen Rusland tegen actie in Oekraïne

27/02/14 om 19:27 - Bijgewerkt om 19:27

Ook de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel waarschuwt Rusland om geen acties te ondernemen in Oekraïne die de spanningen kunnen doen oplopen of die 'tot foute inschattingen kunnen leiden'.

VS waarschuwen Rusland tegen actie in Oekraïne

Chuck Hagel © AFP

Hagel reageerde na een meeting met zijn collega-defensieministers van de NAVO in Brussel op de militaire oefeningen van het Russische leger bij de grens met Oekraïne en de bezetting van overheidsgebouwen op het Krimschiereiland door gewapende mannen. Ook de wetenschap dat Moskou de Russische minderheid in Oekraïne wil beschermen, zet de zenuwen in het Westen strak gespannen.

'Het is tijd voor kalm en wijs leiderschap van alle partijen,' dixit Hagel. 'We verwachten dat alle landen de soevereiniteit van Oekraïne respecteren en provocaties vermijden. Daarom hou ik de Russische militaire oefeningen nauwkeurig in de gaten. Ik verwacht dat Moskou transparant is over deze activiteiten en dring erop aan dat ze geen stappen nemen die verkeerd begrepen kunnen worden of kunnen leiden tot foute inschattingen in deze delicate periode'.

Overleg

Hagel voegde eraan toe dat hij ten laatste zaterdag telefonisch contact zal opnemen met zijn Russische ambtgenoot Sergei Shoigu. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, respectievelijk John Kerry en Sergei Lavrov, zullen hetzelfde doen, aldus nog Hagel.

Eerder op de dag kwamen er gelijkaardige oproepen van onder meer NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en van het Europees Parlement, dat in een resolutie Rusland eraan herinnerde dat het in 1994 het Boedapest-memorandum ondertekende. Dat verplicht Moskou om de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren.

Pro-Russisch

In het licht van de toenemende spanningen op het Oekraïense schiereiland Krim heeft het parlement de regering van de pro-Russische regio de laan uitgestuurd.

Rusland heeft aanzienlijke belangen op het Krimschiereiland, want in de havenstad Sebastopol heeft de Russische Zwarte Zeevloot haar thuishaven. Rusland huurt voor 98 miljoen dollar per jaar een basis af voor zijn Zwarte Zeevloot.

Onze partners