VS vinden geen meerderheid voor kritische VN-resolutie tegen Hamas

Nikki Haley © Belga

Een resolutie, waarin de radicaal-islamistische Palestijnse organisatie Hamas wegens zijn raketaanvallen op Israël veroordeeld worden, heeft in de Algemene Vergadering van de VN geen voldoende meerderheid gehaald.

Het zou de eerste keer geweest dat de 193 lidstaten van de Algemene Vergadering Hamas direct zouden veroordeeld hebben.

Zevenentachtig landen stemden donderdag voor de resolutie, 58 tegen en 32 onthielden zich. Eerder was met een krappe meerderheid beslist dat de resolutie een tweederdemeerderheid nodig had. In het eenzijdige ontwerp werd Hamas ervan beschuldigd ‘geweld te veroorzaken en daarmee burgers in gevaar te brengen’.

Provocaties en gewelddadige handelingen moeten stoppen, klonk het. Ook de vliegers en ballonnen met brandbaar materiaal aan die Palestijnen naar Israël lieten vliegen, werden vermeld. VS-ambassadeur

Nikki Haley noemde het document ‘een essentiële stap’ naar vrede in het Midden-Oosten. Ze vroeg alle VN-lidstaten daarom voor te stemmen.

Resoluties in de Algemene Vergadering zijn, in tegenstelling tot die van de Veiligheidsraad, niet juridisch bindend.

Israël, de Europese Unie en de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie. De organisatie streeft naar de vernietiging van de staat Israël. Hamas nam in 2007 met geweld de macht over in de Gazastrook.

Onder president Trump varen de VS in de VN een strakke pro-Israëlische koers. De VS stapte uit de VN-Mensenrechtenraad en cultuurorganisatie Unesco onder het mom van anti-Israëlische tendenzen. Ook erkende Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, verhuisde hij de ambassade naar daar en schrapte hij miljoenen steun aan de Palestijnen.

Ondanks die omstreden maatregelen belooft Trump begin 2019 met een plan te komen dat vrede moet brengen tussen Israëli’s en Palestijnen.

Partner Content