VS-vicepresident Biden: Romney wil u vastketenen (VIDEO)

15/08/12 om 05:52 - Bijgewerkt om 05:52

Joe Biden, vanouds een man die niet op zijn mond gevallen is, haalde uit naar Mitt Romney's plan om Barack Obama's nieuwe regels voor Wall Street ongedaan te maken. Tot woede van de Republikeinen.

VS-vicepresident Biden: Romney wil u vastketenen (VIDEO)

© Reuters

'Romney zegt dat hij de grote banken tijdens zijn eerste honderd dagen (als president; red.) weer hun eigen regels zal laten opstellen", zei vicepresident Biden tijdens een campagnemeeting in Virginia: "Ontketen Wall Street. Ze zullen u allemaal weer vástketenen."

Biden haalde daarmee uit naar het voornemen van Mitt Romney om de Dodd-Frank-wet uit 2010 te herroepen. Die reguleerde Wall Street strenger na de financiële crash van 2008.

"Na weken van lasterlijke en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van gouverneur Romney heeft de Obama-campagne een nieuw dieptepunt bereikt", reageerde Romney's woordvoerster Andrea Saul. "De uitlatingen van de vicepresident zijn niet acceptabel in ons politieke discours en geven nog maar eens aan dat de Obama-campagne eender wat zou zeggen en doen om deze verkiezing te winnen."

Het Romney-kamp vond het onder andere niet kunnen dat Biden in de voormalige slavenstaat Virginia over ketens sprak. Stephanie Cutter, Barack Obama's vice-campagnechef, wees die kritiek van de hand en zei dat de Republikeinen al maanden over het 'ontkenen van de privésector' spreken.

Hond op het dak

Elders op het campagnepad gingen Barack Obama en Mitt Romney in de clinch over energie. Obama was in de staat Iowa, waar het platte landschap bezaaid is met windturbines en duizenden mensen tewerkgesteld zijn in de windenergiesector. Hij haalde er uit naar Mitt Romney, die daar de federale subsidies voor wil afschaffen.

Romney bezocht een koolmijn in Ohio en gebruikte daar een ronkende uitspraak van Joe Biden, een paar jaar terug, om Obama om de oren te slaan. "Stel je voor", zei Romney. "Hij heeft een vicepresident die heeft gezegd dat steenkool gevaarlijker is dan terroristen. Als je niet gelooft in steenkool, als je niet gelooft in energie-onfahakelijkheid voor Amerika, zeg dat dan."

De meest opgemerkte oneliner was echter voor Obama. "Gouverneur Romney heeft zijn energiebeleid zo uitgelegd", zei die: "Je kan niet met een auto rijden met een windmolen er bovenop. Ik weet niet of hij dat daadwerkelijk geprobeerd heeft, maar ik weet wel dat hij met ander dingen op zijn auto heeft rondgereden."

Obama doelde op de keer Romney van Massachusetts naar Canada reed met zijn hond Seamus op het dak - iets wat dierenliefhebbers hem nog steeds kwalijk nemen. Seamus wordt door mediamensen en laatavondkomieken in de VS met grote regelmaat opgerakeld, maar dit was eerste keer dat het beest opdook in de campagne.

Ryan in de problemen

Romney's kersverse running mate Paul Ryan gaf ondertussen op de conservatieve nieuwszender Fox zijn eerste televisie-interview als kandidaat-vicepresident en maakte daar geen goeie beurt. Ryan kwam in de problemen toen hem gevraagd werd naar de verschillen tussen zijn eigen begrotingsplan, dat de laatste dagen ondervuur lag omdat het volgens linkse - en ook aanzienlijk wat rechtse - critici tot hardvochtige besparingen zou leiden, en dat van Mitt Romney.

Ryan bleek niet te weten wanneer Romney's plan de begroting in evenwicht zou brengen. "We hebben de cijfers nog niet doorlopen", zei hij. Dat kwam hem op schampere besprekingen in de pers te staan.

Dat was niet de enige tegenvaller voor Ryan. In een opgemekt artikel op de toonaangevende website Politico lieten meerdere anonieme Republikeinse partijfunctionarissen horen dat ze niet opgezet zijn met diens aanduiding tot running mate.

"Het goeie nieuws is dat we nu een visie hebben", zei één van hen. "Het slechte nieuws is dat die visie niet veel meer is dan een tabel met cijfers die gebruikt worden om maatregelen te rechtvaardigen die extreem onpopulair zijn." (TV)

Onze partners