VS vermijdt nieuwe schuldencrisis, Republikeinen door de knieën voor Obama

12/02/14 om 00:12 - Bijgewerkt om 00:12

In Washington komt er geen nieuwe crisis rond het schuldplafond. Het Huis van Afgevaardigden heeft dat verhoogd zonder verdere voorwaarden. Daarmee buigen de Republikeinen voor president Obama.

VS vermijdt nieuwe schuldencrisis, Republikeinen door de knieën voor Obama

Voorzitter van het VS-Huis van Afgevaardigden John Boehner © REUTERS

De verhoging van de wettelijke limiet op de Amerikaanse staatsschuld werd uiteindelijk in zeven haasten doorgedrukt. In het zuiden van de VS staat een sneeuwstorm voor de deur, dus het Huis van Afgevaardigden stemde vroeg, zodat alle leden naar huis konden voordat vluchten afgelast zouden worden.

Het Huis stemde met 221 tegen 201 in met een hoger schuldplafond. 28 Republikeinen stemden mee met de Democratische minderheid. De verhoging geldt voor één jaar.

Republikeinen in de knoop

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner maakte dinsdagochtend bekend dat hij een zogenaamde 'cleane' verhoging van het schuldplafond ter stemming zou leggen. Zijn partij stond er aanvankelijk op dat aan die verhoging bijkomende besparingen gekoppeld zouden worden. VS-president Barack Obama vindt dat chantage en stelde vooraf al dat hij in dat geval zijn veto zou gebruiken.

In de praktijk waren het echter de Republikeinen die zelf niet uit de knoop geraakten. De Republikeinse fractie, die de meerderheid heeft in het Huis van Agevaardigden, is verdeeld tussen ultrarechtse Tea Party-sympathisanten en realisten die dichter bij het partijestablishment aansluiten. Zij kwamen er onder elkaar niet uit welke besparingen ze aan de president wilden onttrekken.

Deadline

Daarmee stonden ze met de rug tegen de muur. De Amerikaanse schatkist bereikte eind vorige week het schuldplafond. Minister van financiën Jack Lew betaalt de staatsschuld momenteel sindsdien af door boekhoudkundige truken toe te passen. Dat bootje zou nog tot 27 februari te water gaan, had hij gewaarschuwd. Daarna zou er een betalingscrisis en een nieuwe, wellicht wereldwijd uitwaaierende recessie komen.

Met die deadline in zicht, koos Boehner eieren voor zijn geld en legde hij een 'cleane' verhoging neer. "We zullen de Democraten de stemmen laten leveren", zei Boehner vooraf. "Wij zullen een minimum aan stemmen leveren om aan een meerderheid te komen, en de mijne zal daar een van zijn."

Goed voor de economie

Dat het schuldplafond verhoogd wordt, is niet alleen voor de Amerikaanse economie een goeie zaak. Zou de VS eind februari daadwerkelijk niet in staat zijn geweest om zijn schulden af te betalen, dan zou dat een nieuwe internationale recessie en chaos op de wisselmarkten veroorzaakt hebben. Amerikaanse staatsobligaties worden daar gezien als de veiligste belegging.

Barack Obama boekt een overwinning. Voor de tweede keer op rij houdt hij het been stijf en moeten de Republikeinen hem zijn zin geven. De vorige keer, in het najaar van 2013, hield de wereld de adem in en werd op een haartje na een betalingscrisis vermeden. Deze keer bonden de Republikeinse leiders in voor het zover kwam.

Dat is niet naar de zin van de radicale achterban van de partij. Een aantal Tea Party-groepen lieten al voor de stemming horen dat ze bijzonder ontevreden waren. Eén daarvan, het Senate Conservatives Fund, lanceerde een petitie om Boehner af te zetten als voorzitter van het Huis.

Onze partners