VS-verkiezingen: Ted Cruz ontslaat topmedewerker na Bijbelincident

Ted Cruz op campagne in Nevada © REUTERS
Rudi Rotthier

De Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz heeft aan de vooravond van de caucus in Nevada zijn communicatiedirecteur ontslagen. Die had een boodschap verspreid waarin rivaal Marco Rubio met de Bijbel lijkt te spotten. Evenwel, het tegenovergestelde was waar.

Zondag verspreidde Rick Tyler, hoofd communicatie in de campagne van Ted Cruz, een video, afkomstig van de Daily Pennsylvanian, die toonde hoe Marco Rubio in een hotel de vader van Cruz ontmoette, predikant Rafael Cruz, in gezelschap van een jongeman die in een bijbel verdiept was. Volgens ondertiteling van de video zei Rubio: “Je bent een goed boek aan het lezen”, en voegde hij toe dat “de Bijbel niet veel antwoorden bevat”.

Toen na enige tijd bleek dat het tegenovergestelde was gezegd, haalde Tyler de video weer weg. In het echt zei Rubio: “Je bent een goed boek aan het lezen. Daar staan alle antwoorden in”.

Tyler verontschuldigde zich bij Rubio, die het voorval omschreef als een voorbeeld van de aanvallen onder de gordel die Cruz herhaaldelijk uitvoert. “Als het een keer gebeurt – dat kan elke campagne overkomen. Maar er komt elke dag wel iets uit Cruz’ campagne dat misleidend of onjuist is. En het patroon is: men verspreidt onwaarheden, en als de waarheid opduikt, verontschuldigt men zich”.

Ook voor Cruz, die campagne voert onder de slogan ‘TrusTED’, een combinatie van zijn naam en ‘betrouwbaar’, ging de verontschuldiging nu niet ver genoeg. Hij had het over een “ernstige inschattingsfout” van zijn topmedewerker.

“Onze campagne hoorde dit niet te versturen. Daarom heb ik gevraagd dat Rick Tyler zijn ontslag zou indienen”. Deze campagne, voegde Cruz toe, “moet zich aan de hoogste normen van integriteit houden”.

“Deze video was vals”, aldus Cruz, “maar zelfs als hij correct was, is het niet aan ons om het geloof van iemand in vraag te stellen”.

Spaanse telefoontjes

Sinds de allereerste caucus in Iowa hangt het verwijt van ‘vuile streken’ over de presidentscampagne van de evangelisch-conservatieve senator Cruz. Hij verspreidde drukwerk dat officieel briefwerk imiteerde en dat de aandacht trok met het opschrift: overtreding! Zo lokte hij mensen naar de stembus, zo probeerde hij geld te werven. Tijdens de caucus verspreidde de campagne het gerucht dat Ben Carson op het punt stond zijn campagne te stoppen, en dat mensen beter op Cruz konden stemmen. Toen al had Carson gevraagd dat Cruz de verantwoordelijken zou ontslaan.

In South Carolina werden automatische telefoontjes verspreid, onder meer (volgens Donald Trump) met de boodschap dat de zakenman niet zou deelnemen in de staat. Zogezegd namens Rubio werden telefoontjes in het Spaans uitgestuurd (volgens Rubio) – om kiezers in de staat, waar weinig latino’s wonen, op de zenuwen te werken, en te doen alsof Rubio vooral op Spaanstaligen mikt.

En dan werd een website over “de echte Marco Rubio” geïllustreerd met een gefotoshopte afbeelding van een handdruk tussen Rubio en president Obama. Op de originele foto stonden noch de president noch Rubio.

Zowel Trump als Rubio hadden het de voorbije dagen herhaaldelijk over Cruz als een leugenaar. Trump noemde Cruz iemand die een bijbel in de lucht steekt en tegelijk liegt.

In South Carolina vielen de resultaten voor Cruz, misschien mede door die beschuldigingen, tegen.

Cruz offert nu, een dag voor de caucus in Nevada, en een week voor de cruciale Super Tuesday, zijn topmedewerker op.

Partner Content