VS-verkiezingen: ook in de staat Pennsylvania worden de stemmen herteld, maar lang niet allemaal

28/11/16 om 22:19 - Bijgewerkt op 29/11/16 om 00:21

Jill Stein, de Groene presidentskandidaat tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, heeft samen met haar aanhangers een officieel verzoek ingediend om de stemmen in de staat Pennsylvania te hertellen. Maar door de complexe regels in de staat zal dat wellicht verre van overal gebeuren.

VS-verkiezingen: ook in de staat Pennsylvania worden de stemmen herteld, maar lang niet allemaal

Jill Stein, presidentskandidaat van de Green Party, wil de stemmen in drie sleutelstaten herteld zien. © REUTERS

Eerder had Jill Stein, de presidentkandidaat van de kleine Green Party, ook al een verzoek tot volledige hertelling van de stemmen in Wisconsin gevraagd. De staat Wisconsin, waar Donald Trump won met een meerderheid van 27.000 stemmen, heeft maandag laten weten dat de hertelling later deze week zal gebeuren. De deadline om een verzoek tot hertelling in te dienen voor de staat Pennsylvania verliep maandag en Stein had voldoende fondsen ingezameld om de hertelling te betalen.

In een korte verklaring laat Stein weten dat na deze presidentsverkiezingen, die beheerst werden door verouderde en onbetrouwbare stemcomputers en beschuldigingen van onregelmatigheden en hackings, de mensen "van alle politieke overtuigingen" zich afvragen of dit wel eerlijke verkiezingen waren. In Pennsylvania haalde Trump het met 68.000 stemmen voorsprong op Hillary Clinton. Stein haalde in deze staat 48.912 stemmen.

Problemen met hertelling in twee staten

Maar met de algehele vraag tot hertelling is de zaak in Pennsylvania niet af. Stein en haar medestanders moeten voor elk van 9.163 kiesomschrijvingen 3 kiezers vinden die om een hertelling vragen.

Tot dusver, bericht The Guardian, hebben Stein en de haren slechts in 100 of zo van de kiesomschrijvingen de vereiste drie kiezers opgegeven. En volgens leden van de kiescommissie in de staat hangt het van regionale regels af tot wanneer het mogelijk is op lokaal niveau die hertelling aan te vragen. Voor sommige kiesomschrijvingen is die periode al verstreken.

In Wisconson weigert de kiescommissie dan weer alle stemmen met de hand te tellen - wat Stein had gevraagd. Er zal ook bij de hertelling gebruik maken van telmachines en elektronische tellingen.

Trump wint officieel in Michigan

Naast Pennsylvania en Wisconsin is Stein ook zinnens om een hertelling te vragen in de staat Michigan. Ze heeft nog tot en met woensdag om hier een officieel verzoek voor in te dienen. Maar het verkiezingscomité van de staat Michigan heeft een eventueel verzoek van Stein niet afgewacht om de overwinning van Donald Trump in de staat in de Midwest uit te roepen. Het comité laat weten dat Donald Trump het tijdens de stembusgang van 8 november heeft gehaald van Clinton. Trump kreeg volgens de verantwoordelijken echter slechts 10.704 stemmen meer achter zijn naam.

Bij de hertelling zou Hillary Clinton deze drie staten, Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, moeten binnenhalen om toch president te worden. Dat wordt hoogst onwaarschijnlijk geacht.

(Belga/RR)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info