VS-verkiezingen: Obama smeekt donoren om meer geld

03/07/12 om 23:42 - Bijgewerkt om 23:42

Als zijn rijke vrienden niet over de brug komen, vreest Barack Obama dat hij de eerste zetelende Amerikaanse president wordt die minder geld kan uitgeven dan zijn uitdager.

VS-verkiezingen: Obama smeekt donoren om meer geld

© Reuters

De president deed zijn smeekbede tijdens een achttien minuten lange telefoonconferentie vanuit zijn officiële vliegtuig Air Force One. De website The Daily Beast legde de hand op een opname.

"De meesten onder u hebben vorige keer het maximumbedrag gegeven aan mijn campagne", zei de president (dat wettelijke plafond bedraagt in de VS 2500 dollar per persoon). "Ik vraag u om hetzelfde of meer te geven dan in 2008."

Diepere zakken

Obama en de Democraten vrezen dat ze weggeblazen zullen worden door Republikeinse 'SuperPAC's', politieke actiecomités die onbeperkte, anonieme giften mogen ontvangen van rijke individuen en bedrijven, en die aanwenden om kandidaten te steunen. Dat werd mogelijk na de controversiële Citizens United-uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2010.

Ook de Democraten maken gebruik van zulke groepen. Zij zijn traditioneel nauw bevriend met de vakbonden. Maar de Republikeinen leunen dicht aan bij het bedrijfsleven en dat heeft diepere zakken. Republikeinse SuperPAC's haalden tot nog toe dan ook een stuk meer op dan Democratische.

Volgens de Democraten heeft de uitspraak van het Hooggerechtshof de weg vrijgemaakt voor een stortvloed van politieke miljoenengiften die de balans zullen doen doorslaan in het voordeel van bedrijven en de rijken. Zij zullen politici naar keuze kunnen kopen, klinkt het ter linkerzijde.

Grijs haar

"We zullen die SuperPAC's serieus moeten aanpakken", zei Obama. "Als we dat niet doen, denk ik eerlijk gezegd dat de politieke scene voorgoed veranderd zal worden, omdat de belangengroepen die de campagne van mijn tegenstander financieren zichzelf zullen consolideren. Zij zullen het Congres en het witte Huis runnen."

Komt daar nog eens bij dat Obama na vier jaar dienst niet meer de magie heeft van 2008.

"In 2008 was alles aan onze campagne nieuw en opwindend", zei de president. "En nu ben ik de uittredende president. Ik heb grijs haar. Mensen zijn ontgoocheld omdat ze het idee hadden dat de verandering onmiddellijk zou komen. En nu blijkt dat verandering moeilijk is, vooral als je te maken hebt met obstructie van het Republikeinse Congres."

Miljardairs

Obama vreest dat zijn donoren achterover leunen omdat ze de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney onderschatten en denken dat Obama sowieso gaat winnen. Hij wil dus dat ze in de buidel tasten, en wel nu meteen.

Dat moet, want zendtijd voor televisiespots in het najaar moet nu geboekt worden, zei de president. "Anders worden we later verrast, wanneer blijkt dat een aantal miljardairs cheques van twintig miljoen dollar hebben uitgeschreven en alle televisietijd opgekocht is. Als we tot de laatste minuut wachten, kunnen we brutaal verrast worden." (TV)

Onze partners