VS-verkiezingen: Obama op voorsprong in de strijdstaten

14/09/12 om 23:47 - Bijgewerkt om 23:47

Nieuwe peilingen geven VS-president Barack Obama een voorsprong op zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney in een aantal cruciale strijdstaten. Ook nationaal ligt Obama op kop.

VS-verkiezingen: Obama op voorsprong in de strijdstaten

© Reuters

Opvallendst is een peiling van de televisiezender NBC, de krant The Wall Street Journal en de Marist-universiteit. In Florida en Virginia ligt Obama voor op Romney met 49 procent tegen 44. In Ohio leidt hij met 50-43.

Alle drie zijn zogenaamde 'swing states' (strijdstaten) en van potentieel kapitaal belang voor de einduitslag in november. Obama won ze in 2008 allemaal. Als Romney er niet in slaagt om de president twee van die drie te ontfutselen, wordt het zeer moeilijk voor hem.

Nationale peilingen

Ook in de andere strijdstaten tekent zich een gelijkaardig plaatje af. Volgens de gemiddelden van de gespecialiseerde website RealClearPolitics ligt Obama nipt op kop in Wisconsin, Iowa, Colorado en Nevada, en ruimer in Michigan, Pennsylvania en New Hamsphire. In Missouri en North Carolina leidt Romney.

Ook in zo goed als alle nationale peilingen ligt Obama voorop. Die van televisiezender CBS en de New York Times geeft de president een voorspong van 3 procent. Bij Gallup en Fox News leidt hij met 5 procent. Romney leidt weliswaar in de dagelijkse tracking poll van het bureau Rasmussen, maar dat is de enige recente peiling die hem de pole position toekent.

De peilingen werden afgenomen na de partijconventies eind augustus en begin september, maar voor in de moslimwereld de rellen bij de Amerikaanse ambassades begonnen.

Omslag in de perceptie

De nationale peilingen hebben technisch niet zoveel te betekenen, omdat de Amerikaanse presidentsverkiezing geen nationale stembusgang zijn, maar een reeks verkiezingen per staat. Die sturen elk hun kiesmannen naar het electorale college, dat de president formeel aanduidt. Aangezien het pleit in de meeste staten nu al beslecht is, beslissen de strijdstaten.

Wat de nationale cijfers wel aangeven, is dat Obama de wind in de zeilen heeft. De gereputeerde politieke statisticus Nate Silver geeft de president 76,8 procent kans om herverkozen te worden.

Aangezien hij in bijna alle strijdstaten achterop hinkt, moet Romney wellicht hopen op een nationale omslag in de perceptie. Die kan er bijvoorbeeld komen door slecht economisch nieuws of door een buitenlandse crisis zoals de ambassadebestormingen in de moslimwereld.

Scoren in de debatten

Romney moet verder proberen om te scoren in de drie presidentiële debatten in oktober. Het eerste daarvan gaat door op 3 oktober in Denver. Op 16 oktober staan Obama en Romney tegenover elkaar in Hempstead (New York), en op 22 oktober in (Boca Raton), Florida. De kandidaat-vicepresidenten debatteren op 11 oktober in Danville, Kentucky. De stembusgang vindt plaats op 6 november. (TV)

Onze partners