VS-verkiezingen: Knetterend debat tussen Biden en Ryan

12/10/12 om 06:02 - Bijgewerkt om 06:02

Het debat tussen VS-vicepersident Joe Biden en zijn potentiële opvolger Paul Ryan leverde spektakel op. Biden deed wat Barack Obama vorige week niet kon: zijn Republikeinse tegenstander in het defensief dringen.

VS-verkiezingen: Knetterend debat tussen Biden en Ryan

© Reuters

In tegenstelling tot president Obama vorige week in zijn eerste debat met de Republikeinse uitdager Mitt Romney trok de vicepresident resoluut in de aanval. Hij moest wel. Na Obama's desastreuze prestatie in Denver zit Romney in de lift in de peilingen. Biden moest het bloeden stoppen.

In tegenstelling tot Obama vorige week bracht Biden wel ter sprake dat Mitt Romney slechts 13 procent belastingen betaalt -een stuk minder dan de gemiddelde Amerikaanse familie - en herinnerde hij meteen aan Romney's op de verborgen camera vastgelegde uitspraak dat 47 procent van de bevolking niet meetelt.

"Het zit me tot hier met dat idee", brieste Biden. "Hij praat over mijn moeder en mijn vader. Hij praat over de plaatsen waar ik opgegroeid ben."

Onder druk

Ryan viel niet door de mand, maar won evenmin noemenswaardig terrein. De Congresman uit Wisconsin was gedisciplineerd qua lichaamstaal en argumentatie, maar kwam op bepaalde momenten gerepeteerd over. Biden was spontaan, maar zat vaak met zijn hoofd te schudden en met zijn ogen te rollen, en hij onderbrak Ryan meermaals.

"Meneer de vicepresident, ik weet dat u onder druk staat om uw verloren terrein terug te winnen", zei Ryan, "maar ik denk dat mensen er beter mee gediend zouden zijn als we elkaar niet voortdurend zouden onderbreken."

Opvallend: het Democratische verwijt dat het Romney-kamp weigert om in details te treden over beleidsvoorstellen blijft overeind. Opnieuw weigerde Ryan om te zeggen hoe Romney zou betalen voor de algemene belastingsverlaging van twintig procent die hij voorstelt. Ryan hekelde de houding van de regering Obama in Syrië, maar kwam niet met een voldragen alternatief op de proppen.

Slecht idee

Het was integendeel Biden die Ryan herhaaldelijk in de touwen drong. Toen Ryan stelde dat de regering-Obama het Amerikaanse consulaat in Benghazi onvoldoende beschermd had tegen de meute die er vorige maand ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen vermoorde, wees Biden erop dat de Congresman voor een besparing van 300 miljoen dollar op de beveiliging van de diplomatieke posten gestemd had.

Toen Ryan stelde dat Obama's economische stimulusplan niet gewerkt had, vroeg Biden hem waarom hij dan twee brieven had gekregen waarin Ryan hem vroeg voor stimulusgeld voor bedrijven in zijn district in Wisconsin.

"Dit was zogezegd een slecht programma", zuchtte Biden. "En dan schrijft hij me een brief en zegt hij: 'De reden waarom we dat geld nodig hebben, is dat het groei en jobs zal creëren.'"

Biden stelde op zijn beurt stelde dat Romney's belastingsprogramma een slecht idee is. "Jack Kennedy verlaagde de belastingen en verhoogde de groei", verdedigde Ryan zich. "Oh, en nu ben jij Jack Kennedy?", sneerde Biden.

Peilingen

Harvard-professor David Gergen, die Witte Huis-adviseur was voor de presidenten Nixon, Ford, Reagan en Clinton, zei achteraf op CNN dat hij zich gestoord had aan Bidens lichaamstaal. Hij stelde dat het debat een gelijkspel was qua inhoud, maar dat Ryan gewonnen had op stijl.

De peilingen onmiddellijk na het debat gaven geen beslissend beeld. In die van CNN zei 48 procent dat Ryan gewonnen had, terwijl 44 procent voor Biden koos. De peiling van televisiezender CBS gaf 50 procent voor Biden en 31 procent voor Ryan. 19 procent was daar onbeslist. (TV)

Onze partners