VS verdubbelen steun aan Syrische oppositietroepen

© AFP

De Verenigde Staten gaan nog eens 123 miljoen dollar extra steun verlenen aan de oppositie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Met het nieuwe steunpakket komt de totale Amerikaanse steun voor de Syrische civiele oppositie op 250 miljard dollar. “Dit conflict bereikt nu de grenzen en bedreigt buurlanden. Het bloedbad moet stoppen”, stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op een persconferentie in Istanboel met zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu en de ontslagnemende baas van de Syrische Nationale Coalitie Ahmad Moaz Al-Khatib.

Niet-dodelijke militaire steun

In een persmededeling verduidelijkt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het gamma aan niet-dodelijke militaire steun wordt uitgebreid. Naast rantsoenen en medische kits zal er ook ander defensief materiaal geleverd worden. Meer details verstrekte het State Department niet.

De aard van de leveringen wordt vastgelegd in samenwerking met de militaire bevelhebbers van de oppositiebeweging, luidde het. Amerikaanse media gewaagden eerder van nachtkijkers, voertuigen en kogelvrije vesten.

Radicale moslimstrijders

De Syrische Nationale Coalitie nam in Istanboel nogmaals nadrukkelijk afstand van de radicale moslimstrijders die ook tegen het regime van Assad vechten. De civiele oppositie beklemtoonde dat de uitbouw van een democratische en pluralistische staat haar doelstelling blijft. “We erkennen dat in Syrië radicale elementen bestaan die hun eigen agenda nastreven. Wij wijzen alle vormen van terrorisme en extremistische ideologieën af”, zo staat in een verklaring. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content