VS: “Van een ‘echte’ verkrachting word je niet zwanger”

De uitspraak is van Senaatskandidaat Todd Akin uit Missouri. Hij lokte een storm van protest uit en kreeg van zijn eigen partij te horen dat hij naar verdere subsidies mag fluiten.

De controverse begon toen Todd Akin, een christelijke conservatief en tegenstander van abortus, in een radio-interview werd gevraagd of hij een uitzondering wou toestaan voor vrouwen die zwanger worden van verkrachting.

“Afgaande op wat ik van dokters gehoord heb, is dat uiterst zeldzaam”, zei Akin. “Als het een legitieme verkrachting is, heeft het lichaam manieren om dat te blokkeren.”

Dat is medisch gezien patente onzin. Volgens het American Journal of Obstetrics and Gynecology, een vakblad, worden in de VS jaarlijks 30.000 verkrachte vrouwen zwanger. En dus kreeg Akin het hele politieke establishment over zich heen, met voorop zijn Republikeinse partijgenoten, die zulke vrouwonvriendelijke uitschuivers in volle campagne kunnen missen als kiespijn.

Beledigend
“Congresman Akins commentaren over verkrachting zijn beledigend, niet te excuseren en, eerlijke gezegd, fout”, zei presidentskandidaat Mitt Romney. “Net als miljoenen andere Amerikanen vonden we ze schokkend.”

Senator Scott Brown uit Massachusetts ging nog een stap verder. Hij zei dat Akin zijn kandidatuur moest intrekken. “Als echtgenoot en vader van vier dochters vond ik Todd Akins commentaren over verkrachting schandelijk, ongepast en verkeerd.”

Zo goed als de hele partij volgde dat voorbeeld en ook de Democraten lieten zich niet onbetuigd. Zij verkopen al maanden het verhaal dat Republikeinen vrouwonvriendelijk zijn met hun anti-abortusstandpunten zagen dat argument bevestigd door Akin.

Senator Claire McCaskill, Akins tegenstander in Missouri, merkte fijntjes op dat zijn opmerking een “venster op Akins geest” bood.

Versproken
“Verkrachting is verkrachting”, zei president Barack Obama. “Het idee dat we verschillende soorten verkrachting in categorieën moeten onderverdelen is nonsens voor het Amerikaanse volk en het is zeker nonsens voor mij.”

Akin zei dat hij zich versproken had, maar weigerde zich terug te trekken. Zijn partij liet daarop horen dat hij geen verdere campagnebijdragen moet verwachten uit het hoofdkwartier in Washington.

En daar houden de problemen niet mee op voor Akin. Ook American Crossroads, de machtige groep die geleid wordt door George W. Bush’ voormalige campagnegoeroe Karl Rove en honderden miljoenen dollars in kas heeft, trok budgetten terug voor een reeks televisiespots voor Akin.

Verregaande gevolgen

Akins uitschuiver kan verregaande politieke gevolgen hebben. Samen met het Witte Huis staan bij de verkiezingen op zes november 33 Senaatszetels op het spel. De Republikeinen hebben er vandaag 47 op honderd in handen.

Er vier bijwinnen om de meerderheid te grijpen, is een zware, maar niet ondoenbare opgave. Maar dan zou Akin wel zijn leiderspositie in de peilingen moeten verzilveren Missouri, want veel van die andere Democratische zetels zijn zo goed als onneembaar. dat wordt nu op zijn zachtst gezedg bijoznder twijfelachtig.

Akins uitspraak lokte ook een nieuwe discussie uit over de abortusstandpunten van de Republikeinse kandidaat-vicepresident Paul Ryan. Ook hij is in alle omstandigheden, inclusief verkrachting, tegen abortus. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content