VS vallen Al-Shabaab in Somalië aan

02/09/14 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

Het Amerikaanse leger heeft een militaire operatie uitgevoerd tegen de islamitische terreurgroepering Al-Shabaab in Somalië.

VS vallen Al-Shabaab in Somalië aan

AU-soldaten in Somalië © Belga Image

Het Pentagon laat weten dat de operatie maandag plaatsvond. Meer details zijn voorlopig niet bekend. 'We evalueren momenteel de resultaten van de operatie en zullen daarover te gepasten tijde communiceren', zegt John Kirby in een mededeling van het Pentagon.

De aankondiging komt er na een recente aanval van de opstandelingen op het hoofdkwartier van de inlichtingendiensten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Daarbij kwamen elf mensen om: zeven leden van Al-Shabaab, drie leden van de veiligheidsdiensten en een burger, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Macht

Al-Shabaab werd in 2011 door de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) uit Mogadishu verdreven, maar controleert nog steeds grote delen in het midden en het zuiden van het land.

De groepering pleegde de voorbije jaren ook verschillende aanslagen in het buitenland, meer bepaald in Kenia en Oeganda. Die twee landen nemen deel aan de AU-vredesmacht.

Lees meer over:

Onze partners