VS: universiteit schorst prof die hoofddoek draagt uit protest tegen antimoslimsfeer

Larycia Hawkins, op haar Facebookpagina © /

Larycia Hawkins (43), professor Politieke Wetenschappen aan de evangelische Wheatonuniversiteit in de Amerikaanse staat Illinois, is geschorst, nadat ze de eenheid tussen de grote geloven benadrukte en nadat ze had aangekondigd dat ze uit solidariteit met moslims tijdelijk een hoofddoek zal dragen.

Het conflict tussen professor en evangelische universiteit begon met een tekst en foto’s die Larycia Hawkins vorige week donderdag op Facebook postte uit protest tegen een groeiende antimoslimsfeer in de VS: “Ik ben solidair met mijn moslimbuur omdat we uit dezelfde oerklei zijn gevormd”. “Ik ben solidair met moslims omdat ze, zoals ik, een christen, mensen van het boek zijn. En zoals paus Franciscus het vorige week stelde: we aanbidden dezelfde God. Maar zoals ik mijn studenten vertel: theoretische solidariteit is helemaal geen solidariteit”. Vanaf vanavond, kondigde de professor aan, “zal ik in het kader van de advent een hoofddoek dragen tijdens mijn werk aan de universiteit, tijdens vertier in Chicago, op de luchthaven en in het vliegtuig op weg naar mijn thuisstaat, die een van de eerste anti-shariawetten heeft geïnitieerd (lees ongrondwettelijk en islamofoob), en in mijn kerk”.

Op de foto’s die ze toevoegde droeg ze al een hoofddoek. “Mijn kerstwens voor dit jaar is een grootschalige solidariteitsbeweging van vrouwen met de hijab”.

De thuisstaat waar ze naar verwijst is Oklahama, dat in 2010 anti-shariawetten goedkeurde.

‘Niet omwille van de hoofddoek’

De universiteit heeft in verschillende etappes en verschillende mededelingen gereageerd. Hawkins wordt voor onbepaalde tijd geschorst, maar niet omwille van de hoofddoek, “waarover de universiteit geen standpunt heeft”, laat men in een van die mededelingen weten. Ze is op non-actief geplaatst over “belangwekkende vragen met betrekking tot theologische gevolgen” van haar opmerkingen over de verhouding tussen christendom en islam. “Hoewel islam en christendom allebei monotheïstisch zijn, geloven we dat er fundamentale verschillen zijn tussen de twee religies, onder meer inzake wat ze leren aangaande Gods openbaring aan de mensheid, de aard van God, het pad naar de redding en het gebedsleven”.

Het is van belang, aldus het bestuur, dat de faculteit en het personeel getrouw het geloofsmanifest van de universiteit vertegenwoordigen.

Of men haar in dit geval de eenheid van christelijke en islamitische God verwijt, dan wel de verwijzing naar een katholieke paus, is niet verduidelijkt.

Recht op discriminatie

Wheatonuniversiteit is een privéinstelling die in 1985, schrijft The Daily Beast, van overheidswege het recht gekregen heeft om te discrimineren op religieuze gronden (officieel heet dat: het recht op uitzondering op de antidiscriminatiewetgeving). Wat dat betreft, lijkt Hawkins weinig verweer te zullen hebben, al kan ze, als vastbenoemd docent, beroep aantekenen tegen de beslissing.

Leerlingen en sympathisanten belegden woensdag een solidariteitsbetoging. Er werd ook snel een hashtag, ReinstateDocHawk gelanceerd. De manifestanten werden door de directie ontvangen, de sfeer was vriendelijk, maar er is geen compromis in zicht. Of de prof godslastering ten laste wordt gelegd, zoals de manifestanten beweren, wilde de directie niet bevestigen. Proffen theologie van andere evangelische universiteiten hebben wel al gezegd dat ze met haar uitspraken de “basis van het christendom ontkende”.

Hawkins verduidelijkte zelf in een gesprek met de Chicago Tribune, dat ze van plan is tot kerstmis een hoofddoek te dragen. “In een tijd van vitrioolretoriek, soms afkomstig van medechristenen, en van mensen die geen christen zijn, die alle moslims – wat ik betreur – gelijkschakelen met terroristen, wil ik hiermee zeggen dat als alle vrouwen een hoofddoek dragen, discriminatie onmogelijk wordt”.

Ze had geen toestemming gezocht bij de overheid van de universiteit, zei ze, maar wel bij CAIR, de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties, om zich ervan te vergewissen dat ze met haar actie geen moslims zou beledigen.

De zaak krijgt grote ruchtbaarheid in de VS omdat er na de aanslagen in Parijs en San Bernardino inderdaad bitse antimoslimuitspraken te horen zijn (en vandalenstreken tegen moskeeën, pesterijen van vrouwen met hoofddoek), maar ook omdat Hawkins op het scherp zit tussen twee fundamentele waarden in de VS: het recht op individuele godsdienstvrijheid annex vrijheid van uitdrukking, en het recht van instellingen om volgens hun eigen regels onderwijs te organiseren.

Vorige week riep de rector van een andere evangelische universiteit, Jerry Falwell Jr., de studenten van Liberty University op om zich te bewapenen tegen moslims. Twee van de studenten van Hawkins schreven daarna een door The Washington Post gepubliceerde open brief waarin ze Falwells uitspraken veroordeelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content