VS-tsaar in strijd tegen IS stapt op

John Allen, speciaal gezant van de president © REUTERS
Rudi Rotthier

John Allen, de Amerikaanse ’tsaar’ in de strijd tegen Islamitische Staat, stapt in november op. Hij doet dat omdat zijn echtgenote met de gezondheid sukkelt, maar ook, schrijven Amerikaanse media, omdat hij zich onvoldoende gesteund voelt door het Witte Huis.

De gepensioneerde generaal John Allen (61) werd een jaar geleden door president Obama aangesteld om de strijd tegen Islamitische Staat te coördineren. Zijn officiële titel was ‘speciaal gezant van de president’ bij de internationale coalitie tegen IS.

Obama had het plan, blijkens een tv-toespraak in die periode, om IS te “reduceren en vernietigen” (degrade and destroy), en dat lag in de lijn van wat Allen had beschreven in een opiniestuk, waarin hij de groep “een duidelijk actueel gevaar voor de VS” noemde – hij riep op de groep snel te vernietigen “met de capaciteiten en de macht waar enkel de VS voor kan zorgen”.

Een jaar later wordt het troepenaantal van IS nog altijd op 20 tot 30.000 koppen geschat – evenveel als een jaar geleden. En de groep is misschien wel bedreigd maar is duidelijk niet vernietigd – ze heeft in dat jaar niet zoveel terrein moeten prijsgeven, en heeft elders nog gebied veroverd.

Veilige zones

Kortom, de snelle campagne die generaal Allen had verhoopt, is er niet gekomen, en hij wijt dat volgens Bloomberg View aan de halfhartige steun van een president die de middelen niet ter beschikking stelt en die over de schouder meekijkt en meebeslist. Het zou Allen onder meer dwarszitten dat er geen tactische grondteams werden uitgestuurd om doelwitten voor luchtaanvallen te kiezen. Hij was volgens de nieuwssite zelf gewonnen voor het Turks voorstel om een of meerdere veilige zones te creëren voor burgers in Syrië, maar hij wist de president niet te overtuigen en nog minder tot actie te bewegen.

Bloomberg schrijft dat de generaal in november opstapt.

Volgens Fox News gaat Allen werken bij het Brookings Institute, een vermaarde onderzoeksinstelling.

Ook de tweede in rang, Karin von Hippel, zou vertrekken.

Als officiële reden wordt de gezondheidstoestand van de echtgenote van de generaal aangehaald. Zij lijdt aan een auto-immuunziekte. Mensen uit de omgeving van de generaal wijzen er ook op dat hij oorspronkelijk maar 6 maanden in functie zou blijven en dat hij het veel langer heeft volgehouden. Maar zelfs als de gezondheidssituatie de voornamere reden is, schrijft het agentschap Reuters, blijft het feit dat Allen zich niet lekker voelt bij de huidige aanpak, en dat de resultaten van de strijd met IS teleurstellend zijn.

‘4 of 5’

Een maand geleden sprak een generaal die getuigde voor het Congres van een “patsituatie”, en vorige week moest een andere generaal toegeven dat met een budget van 500 miljoen dollar welgeteld 54 Syrische rekruten waren bewapend en opgeleid en dat daarvan na een maand nog “4 of 5” actief waren in de strijd. Velen van de anderen werden gedood of gevangen genomen door al-Nusra, de met al-Qaeda verbonden groep.

Het Pentagon onderzoekt de klachten van nu in totaal 50 analisten van de geheime diensten die vinden dat hun informatie te rooskleurig werd weergegeven in rapporten die voor de leiding bedoeld waren.

Als actieve generaal was Allen onder meer opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content