VS: Top-Republikein Boehner vliegt uit tegen de Tea Party

Voorzitter van het VS-Huis van Afgevaardigden John Boehner © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS is een akkoord goedgekeurd dat nieuwe begrotingscrises voor twee jaar moet afwenden. De Republikeinse topman John Boehner maakte van de gelegenheid gebruik om de Tea Party de mantel uit te vegen.

De deal tussen Democraten en Republikeinen bespaart 85 miljard dollar, maar zorgt er ook voor dat een aantal eerdere, harde besparingen (de zogenaamde ‘sequester’) op minder pijnlijke wijze herschikt worden. Zo blijft bijvoorbeeld het leger grotendeels buiten schot.

In het Huis van Afgevaardigden haalde de begrotingsdeal het met 332-94. De wettekst moet nog naar de Senaat, maar het lijdt weinig twijfel dat hij ook daar zal goedgekeurd worden. De deal is geldig voor twee jaar. Daarmee komt een voorlopig een einde aan de begrotingsoorlog tussen beide partijen die ervoor zorgde dat de VS de laatste paar jaar van crisis naar crisis zwalpte.

Het land flirtte op die manier herhaaldelijk met de economische catastrofe, verloor zijn smetteloze AAA-rating bij de kredietbeoordelaars en keek in oktober zelfs tegen een ‘government shutdown’ aan; een sluiting van de overheidsdiensten die 25 miljard dollar kostte.

Desastreuze strategie

Interessant: John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (het Amerikaanse equivalent van onze kamer van Volksvertegenwoordigers), maakte van de gelegenheid gebruik om ongemeen scherp uit te halen naar de ultraconservatieve Tea Party-vleugel van zijn partij en vooral naar de externe drukkingsgroepen die wars zijn van elk compromis met de Democraten en de deal vooraf al hadden afgeschoten.

“Dit begrotingsakkoord zet gigantische stappen in de goede richting”, zei Boehner op een persconferentie. “Maar als groepen naar voren komen om iets te bekritiseren dat ze nog nooit hebben gezien, dan begin je jezelf af te vragen hoe geloofwaardig hun daden zijn.”

Boehner had het over politieke actiegroepen als Heritage Action, de Club for Growth en het door de schatrijke magnaten Charles en David Koch gesponsorde Americans for Prosperity. Dat zijn de organisaties die de Tea Party-beweging en haar exponenten in het Amerikaanse parlement voorzien van hun ideologische munitie, organisatorisch vermogen en campagnefondsen.

Het waren die groepen die openlijk aanstuurden op de government shutdown in oktober en toen de Tea Party-exponenten in het Huis aanvuurde om het been ten allen prijze stijf te houden. Dat bleek een desastreuze strategie waarvoor de Republikeinse partij in de peilingen, minder dan een jaar voor de tussentijdse parlementsverkiezingen van 2014, nog steeds de prijs voor betaalt.

‘Alle geloofwaardigheid kwijt’

Bedoeling van de shutdown was het blokkeren van Obamacare, de nieuwe ziektewet van de president. Dat mislukte. Op zijn persconferentie toonde Boehner zich er verontwaardigd over dat de conservatieve groepen na de feiten lieten horen dat ze dat vooraf al hadden zien aankomen.

“Are you kidding me?”, sneerde Boehner. “Ik denk dat ze hun volgelingen misleiden. Ik denk dat ze onze parlementsleden in een hoek duwen waar ze niet willen zitten. En eerlijk gezegd denk ik dat ze alle geloofwaardigheid verloren zijn.”

Voor het eerst valt zo een duidelijk zichtbare kloof tussen het Republikeinse establishment (zeg maar de ‘realisten’ in de partij) en de Tea Party-vleugel. Boehner durfde daar voorheen niet openlijk tegenin te gaan, maar nu dus wel. Hij kreeg daar lof voor toegewuifd van Harry Reid, de Democratische meerderheidsleider in de Senaat. “Dit is een frisse wind”, reageerde die.

In eigen huis dreigt echter bonje voor Boehner. Een aantal van de door hem gehekelde groepen hadden er vooraf al mee gedreigd dat ze hun macht zouden gebruiken om Republikeinen die voor de begrotingsdeal stemden af te straffen. Zij geven nu aan dat ze ook de daad bij het woord zullen voegen.

Het akkoord “toont aan waar meerdere mensen in het Republikeinse establishment echt staan als het erop aan komt om conservatieve principes te verdedigen”, mopperde de groep Tea Party Patriots in een eerste reactie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content