VS-terreurverdachte slapend teruggevonden – in beschuldiging gesteld na schietpartij met politie

Ahmad Khan Rahami, op veiligheidsbeelden uit de wijk Chelsea © REUTERS
Rudi Rotthier

De 28-jarige Ahmad Khan Rahami, die in beschuldiging is gesteld nadat hij op meerdere plaatsen bommen zou hebben geplaatst, bracht de voorbije jaren veel tijd door in Afghanistan en Pakistan, waar hij in het huwelijk was getreden. Hij werd gevonden terwijl hij in een portiek lag te slapen.

Er is nog relatief weinig bekend over de verdachte, die op veiligheidsbeelden werd geassocieerd met twee plaatsen in de wijk Chelsea van New York waar hogedrukpannen met schrapnel en metaalbollen geplaatst werden. De ene pan kwam tot ontploffing en maakte zaterdagnacht 29 gewonden. De andere pan, die voorzien was van een ontstekingsmechanisme en een telefoon, werd enkele straten verder gevonden vooraleer ze ontplofte.

Eerder zaterdag was er aan de andere kant van de Hudsonrivier, in de staat New Jersey, een pijpbom tot ontploffing gebracht bij de start van een loopwedstrijd voor militairen. Daar vielen geen gewonden. En nog in New Jersey, in het stadje Elizabeth, de woonplaats van Rahami, werd een rugzak met vijf bommen door een robot tot ontploffing gebracht.

Maandag lag de verdachte te slapen in de inkom van een taverne in Linden, New Jersey, toen de eigenaar hem van alom verspreide foto’s herkende en de politie alarmeerde. De politie had de foto van de verdachte onder meer naar elke telefoon in de buurt gestuurd.

Toen de politie aanrukte, schoot Rahami volgens het politieverslag met een pistool een vrouwelijke agent in de onderbuik – de kwetsuur viel mee omdat ze een kogelvrije vest droeg. Zij wist hem ook te treffen. Hij sloeg op de vlucht, maar bleef op de politie vuren. Hij raakte de ruit van een politieauto, waarbij een agent verwond werd door versplinterend glas. HIjzelf werd onder meer in de arm geraakt. De agenten en de verdachte werden afgevoerd naar een ziekenhuis in Newark. Een derde agent werd ook opgenomen met bloeddrukproblemen.

Al bij al ging het bij vier (pogingen tot) aanslagen om drie types van bommen, geen van alle heel gesofistikeerd. Grote vraag is nu of Rahami de bommen eigenhandig fabriceerde en plaatste, en vooral of hij alleen handelde. Volgens Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, werden alleen DNA en vingerafdrukken van Rahami op de bommen teruggevonden. De verdachte, die in beschuldiging is gesteld voor poging tot moord op politieagenten, werkt op dit ogenblik niet mee aan het onderzoek. Zijn borg is vastgelegd op 5,2 miljoen dollar, 4,6 miljoen euro.

Dispuut rond restaurant

Ahmad Khan Rahami werd begin 1988 in Afghanistan geboren, en kwam in 1995, op zijn zevende, naar de VS als lid van een familie die asiel zocht en vond. Rahami kreeg de Amerikaanse nationaliteit.

Zijn vader runde in Elizabeth een restaurant, First American Fried Chicken, waar ook de zoon ging werken, en waar hij woonde. Dat restaurant bleef in het begin 24 uur op 24 open. Het was geliefd bij plaatselijke rappers, die er concertjes hielden, en die er al eens gratis konden eten. Het was minder geliefd bij omwonenden, die klaagden over nachtlawaai en ongemak met onder meer wildplassers.

De stad legde na ettelijke klachten een sluitingsuur om 22 uur op, maar de familie volgde dat volgens omwonenden en de burgemeester niet op, zodat het klachten bleef regenen.

In 2011 kwam het tot een proces waarbij de familie Rahami stelde dat de politie en de stad onrechtmatig waren opgetreden. Volgens de notulen beweerden de Rahami’s dat een buurtbewoner zich tegen de islam had uitgesproken. Die buur zou gezegd hebben: “Moslims horen hier niet thuis en maken te veel heibel in dit land”. Er is nooit een vonnis gekomen, volgens plaatselijke bronnen.

Een huwelijk in Quetta

Ook vanaf 2011 begon Ahmad Khan Rahami, soms vergezeld van een broer, naar Pakistan en Afghanistan te reizen. Hij huwde al snel in Pakistan, in Quetta, een stad met veel aanslagen en met grote aanwezigheid van de Taliban. Volgens CNN had hij tegelijk een relatie en een kind in de VS – er zou een klacht geweest zijn na huiselijk geweld.

De FBI onderzoekt het restaurant waar de verdachte werkte. Hij woonde op de verdieping boven het restaurant.
De FBI onderzoekt het restaurant waar de verdachte werkte. Hij woonde op de verdieping boven het restaurant. © REUTERS

Rahami reisde herhaaldelijk en soms langdurig naar Afghanistan en Quetta, Pakistan. Er wordt nu onderzocht of hij daar contacten had met ofwel de Taliban of met terreurgroepen – en of hij daar eventueel bommen leerde maken.

Hij ondernam pogingen om zijn Pakistaanse echtgenote te laten overkomen, maar bij de eerste poging was haar paspoort verlopen, en bij de tweede poging bleek zij zwanger – wat een complicerende factor is: een kind dat op Amerikaanse bodem wordt geboren heeft automatisch de nationaliteit.

Bij elke terugkeer werd Rahami ondervraagd, maar er werd niets verdachts gevonden en hij stond op geen enkele lijst van terreurverdachten.

Volgens enkele rappers met wie hij vroeger optrok, was hij gaandeweg van vrolijk en open een heel gesloten jongeman geworden. In plaats van veramerikaniseerd, met T-shirt en jeans, ging hij zich oosters gaan kleden, hij liet zijn baard groeien.

Presidentscampagne

Behalve de aanslagen waarvan Rahami wordt verdacht, was er tijdens het afgelopen weekend ook een aanslag in een winkelcentrum in de staat Minnesota. Een jonge Amerikaan van Somalische origine verwondde er 9 mensen met een mes alvorens hij zelf doodgeschoten werd door een agent, die aan het winkelen was.

Hoewel het – volgens vervagende normen – niet om heel bloedige aanslagen ging, waren ze wel van aard om van terreur weer het kernthema te maken in de presidentiële campagne. Hillary Clinton argumenteerde dat zij de ervaring heeft en haar tegenstander gevaarlijk is, te gebruiken voor propagandadoeleinden en zelfs als rekruteringsagent door IS en anderen. Donald Trump stelde dat de huidige politiek niet werkt, zowel qua immigratie als qua terreurbestrijding, en dat de “slechte afhandeling” van de oorlog in Irak heeft geleid tot een verhoogde terreurdreiging. Hij pleitte voor profilering door de politie van mensen met herkomst uit moslimgebied. Hij zei dat de verkiezing van Clinton “Obama een derde ambtstermijn zou geven, maar dan erger”.

Volgens opiniepeilingen heeft een iets grotere groep meer vertrouwen in Trump inzake strijd tegen terrorisme, maar heeft een iets grotere groep meer vertrouwen in Clinton als het op buitenlands beleid aankomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content