VS-terreurverdachte 'oefende zich met explosieven in familietuin', bestelde ingrediënten bij eBay

22/09/16 om 04:06 - Bijgewerkt om 04:04

Ahmad Khan Rahami, de 28-jarige die tijdens het weekend tien bommen wilde laten ontploffen en die met een van die bommen minstens 29 gewonden maakte in Chelsea, New York, oefende zich twee dagen voor hij tot de actie overging in de tuin van zijn familie.

VS-terreurverdachte 'oefende zich met explosieven in familietuin', bestelde ingrediënten bij eBay

Ahmad Khan Rahami, 28, in de foto die de procureur na zijn arrestatie heeft vrijgegeven © REUTERS

Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van een video die een zus van de verdachte met haar telefoon maakte. Die video is volgens de krant als bewijsmateriaal aan het onderzoeksdossier toegevoegd, en toont een ontstekingsmechanisme, verbonden met een zwarte, gedeeltelijk begraven, ronde container. De ontsteking wordt aangestoken en het komt op de film tot een ontploffing met rookontwikkeling, waarna gelach te horen is. Vervolgens komt Ahmad Rahami in beeld, terwijl hij de resten controleert.

Het is in terreuronderzoek vaak de vraag of de familie op de hoogte was van de plannen.

In dit geval heeft Mohammed Rahami, de vader van de verdachte, gezegd dat hij van niets wist.

Maar dit filmpje, gemaakt in de tuin van het restaurant waar de familieleden werkten en woonden, doet daar twijfel over ontstaan, aldus de Journal.

Quasi onder eigen naam

Ook werd bekend dat de verdachte de meeste onderdelen van zijn bommen tussen 20 juni en 10 augustus bestelde bij eBay. Hij liet ze niet op het thuisadres aankomen, maar op een adres waar hij ook geregeld werkte.

Hij gebruikte zo goed als zijn eigen naam, Ahmad Rahimi, voor bestellingen van onder meer chemische stoffen, ruim 400 metaalballen en 100 ontstekingsmechanismen.

Ahmad Rahami wordt ervan beschuldigd massavernietigingswapens ingezet te hebben en vijf politieagenten tijdens een schietpartij te hebben willen vermoorden.

Hij droeg een boekje bij zich waarin hij leden van Al-Qaeda en IS bewierookte, en zijn bewondering uitsprak voor onder meer de broers die de aanslag tegen de marathon van Boston hebben gepleegd.

In 2014 had zijn eigen vader geopperd dat hij een terrorist was, weliswaar na een huiselijk dispuut.De FBI onderzocht hem daarna, maar vond geen belastend materiaal om te veronderstellen dat hij bij een terreurnetwerk hoorde. Ook dat hij langdurig in Afghanistan en Pakistan (Quetta) verbleef, had volgens vele specialisten alarmsignalen moeten verspreiden. Dat hij ook via eBay aan zijn materiaal kwam en in de tuin zijn aanslag kon voorbereiden, is voor vele Amerikanen niet geruststellend. Rahami is nooit op een lijst van terreurverdachten beland.

Onze partners