VS stuurt geen troepen naar Irak: ‘Iraakse autoriteiten moeten geweld zelf aanpakken’

ISIS viert inname van Mosul © Reuters

De Verenigde Staten sturen geen troepen naar Irak. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama meegedeeld tijdens een toespraak.

In een verklaring omtrent de crisis in Irak heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat hij geen (grond)troepen naar het land zal sturen om de opmars van de radicale soennieten te bekampen, zo was live te volgen op het ABC News.

“Wij zullen ons deel doen, maar het komt uiteindelijk aan Irak als een soeverein land toe om komaf te maken met het geweld in hun land”, aldus Obama. Irak heeft wel steun nodig bij de bestrijding van de ISIS, maar de VS stuurt geen troepen om te vechten. Wat niet uitsluit dat Washington “een reeks andere opties” overweegt om Irak te helpen. “Wij kunnen het niet voor hen (het bewind in Bagdad) doen”, zei Obama die vaststelde dat de Iraakse veiligheidstroepen niet in staat zijn de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) te stoppen.

Die strijders zijn een bedreiging voor Irak, maar omwille van hun ideologie en hun drang naar geweld ook een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS, meende hij. Een beslissing omtrent een of andere vorm van militaire steun aan Irak zal niet over één nacht ijs gaan, zei Obama ook.

“De VS zullen zich niet in een militaire actie engageren zonder garanties” dat de Iraakse regering stappen zal ondernemen om het land te verenigen en de sektarische spanningen te verminderen, beklemtoonde de president. “Zonder politieke inspanning is elke militaire actie gedoemd te mislukken”.

Grootayatollah vraagt om wapens op te nemen

Enkele uren daarvoor had grootayatollah Ali al-Sistani, de hoogste sjiitische autoriteit in Irak, in het wekelijkse vrijdaggebed opgeroepen om de wapens op te nemen tegen de jihadisten die de afgelopen dagen grote delen van het noorden en het oosten van het land veroverd hebben.

“De burgers die wapens kunnen dragen en de terroristen kunnen bestrijden om hun land, hun volk en hun heilige sites te verdedigen, moeten zich als vrijwilliger melden en zich laten inschrijven bij de veiligheidstroepen om dit heilig doel uit te voeren”, zei sjeik Abdel Mehdi al-Karbalaj.

‘Buitengewoon gevaar’

Nog volgens hem staat Irak “voor een grote uitdaging en een buitengewoon gevaar. De terroristen willen niet enkele provincies controleren, maar ze hebben aangekondigd dat ze alle provincies viseren, waaronder Bagdad, Kerbala en Najaf. Daarom is het de verantwoordelijkheid van allen, en niet enkel die van een bepaald geloof of partij, om tegen hen te strijden.”

“Wie sterft ten dienste van zijn vaderland, familie of eer, zal als een martelaar beschouwd worden”, zei Karbalaj in een moskee in de heilige stad Kerbala, ten zuiden van Bagdad.

Sistani doet niet rechtstreeks aan politiek, maar door zijn miljoenen volgelingen is hij heel invloedrijk. Als hoogste religieuze autoriteit in Irak wordt hij meer gerespecteerd dan de meeste sjiitische politici.

Een van de ISIS-leiders, Abu Mohammed al-Adnani, had eerder in een geluidsopname de strijders opgeroepen om “naar Bagdad op te rukken” en de sjiitische heilige steden Kerbala en Najaf. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content