VS sturen special forces naar Syrië

30/10/15 om 17:24 - Bijgewerkt om 19:09

In hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS) sturen de Verenigde Staten een klein aantal gewapende special forces naar Syrië.

VS sturen special forces naar Syrië

© Belga Image

Het gaat om minder dan 50 manschappen die in de komende dagen naar het noorden van Syrië gestuurd zullen worden. President Barack Obama heeft het licht daarvoor op groen gezet.

De special forces zullen geen 'gevechtsmissie' hebben, benadrukte Obama's woordvoerder Josh Earnest. Wellicht moeten de special forces ter plaatse Syrische en Koedrische strijders tegen de terreurorganisatie coördineren.

'De essentie van onze militaire strategie in Syrië is de capaciteit van de lokale troepen versterken, in hun strijd tegen IS op het terrein, in hun land', verduidelijkte Earnest. Gevraagd naar de mogelijkheid dat er meer troepen gestuurd worden, zei Earnest dat niet uit te sluiten. 'Ik wil de toekomst niet voorspellen.'

'Het is onmiskenbaar dat deze soldaten echte risico's zullen nemen', ging Earnest verder, en hij beklemtoonde dat ze 'uitgerust zullen worden om zich te verdedigen'.

Ook over hoe lang de soldaten in Syrië zullen blijven wilde de woordvoerder niet veel kwijt. 'Ik zou deze missie niet als permanent omschrijven', maar hij voegde eraan toe dat hij geen datum kon geven waarop de Amerikanen terugkeren.

Turkije

Obama heeft bovendien de verplaatsing van een niet nader genoemd aantal gevechtsvliegtuigen van het type A-10 en F-15 naar de militaire luchtmachtbasis Incirlik in Turkije goedgekeurd.

In overleg met de Iraakse premier Haidar al-Abadi zal ook een operationale taskforce opgericht worden om aanvallen op leiders van de jihadisten en hun netwerk te coördineren. Ook de steun aan Jordanië en Libanon in hun strijd tegen IS zal uitgebreid worden.

Diplomatiek overleg

Intussen hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en vertegenwoordigers uit 16 andere landen en van de EU en de VN in Wenen voor het eerst samen gesproken over mogelijk te nemen stappen om uit de crisis te geraken. De totstandkoming van de bijeenkomst werd al beschouwd als een diplomatiek succes.

Het overleg zal volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier over twee weken voortgezet worden.

Conflict

In Syrië woedt al 4,5 jaar een bloedig conflict tussen het regime van president Bashar al-Assad en opstandige groepen. Tot nog toe zijn rond de 250.000 mensen om het leven gekomen. Rond de 4,2 miljoen Syriërs zijn naar het buitenland gevlucht. (KVDA)

Onze partners