VS stellen offensief tegen Mosoel uit na 'nieuwe analyse'

28/02/15 om 01:47 - Bijgewerkt om 01:51

Het voor april of mei aangekondigde offensief van het Iraaks leger tegen de door IS bezette stad Mosoel wordt een week na de aankondiging voor vele maanden uitgesteld.

VS stellen offensief tegen Mosoel uit na 'nieuwe analyse'

Senator Lindsay Graham © REUTERS

Dat offensief, dat 20.000 tot 25.000 Koerdische en Iraakse soldaten in het gelid moest brengen tegen 1.000 tot 2.000 IS-strijders, werd pas vorige week door hoge Amerikaanse militairen aangekondigd. Het offensief, zo werd gezegd, moest er in elk geval zijn voor juni, wanneer de zomerhitte in de weg kwam te zitten. Zo'n aankondiging van iets wat in principe geheim is, is ongebruikelijk en wekte verwondering.

Het wordt nog vreemder nu snel na de aankondiging het offensief opnieuw tijdelijk van de baan is. De legerleiding is volgens de woordvoerder van het Pentagon tot de vaststelling gekomen dat de Iraakse troepen niet klaar zijn. Ze hebben langer nodig voor hun opleiding, 6 of 8 maanden en misschien nog langer.

Soennieten tegen het leger

Op nieuwszender CNN betuigde de Republikeinse senator Lindsey Graham, lid van de senaatscommissie voor het leger, zijn instemmming met het uitstel.

Dat heeft, zei hij, zeker met de slechte opleiding van de troepen te maken, maar ook met problemen van sectarisme. Het Syrisch leger bestaat buiten proportie uit sjiieten, en die zullen in het soennitische Mosoel niet als bevrijders worden onthaald. Het risico bestaat, aldus Graham, dat het regeringsleger er met soennitische stammen moet vechten in de plaats van met IS-strijders.

In juni 2014 veroverde Islamitisch Staat Mosoel, op dat moment de tweede stad van Irak, op het regeringsleger, dat hoewel het in de meerderheid was bijna niet terugvocht. Die makkelijke overwinning van IS had ook al met sectarisme te maken, aldus Graham: de sjiitische soldaten hadden niet veel zin om te sterven bij de verdediging van een soennitische stad.

Lees meer over:

Onze partners