VS: Showproces seksmoord eindigt met schuldig-verdict

© MySpace
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Arizona is Jodi Arias schuldig bevonden aan de moord op haar ex Travis Alexander. Het proces zorgde 17 weken lang voor hoge kijkcijfers met hoge doses seks, leugens en audiotape.

Arias doodde Alexander in 2008 na een dag seks in de douchecel van zijn woning in Arizona met tientallen messteken en een kogel in het gezicht. Ze sneed ook zijn keel over van oor tot oor. Dat was zelfverdediging, voerde ze aan. Volgens de openbare aanklager was het moord met voorbedachten rade.

Tijdens het proces, dat op de voet gevolgd werd door de Amerikaanse massamedia, werd elk detail over Arias’ seksleven met Alexander breeduit uitgesmeerd. Oog in oog met de jury, transformeerde Arias (32) zich van een blonde stoeipoes tot een conservatief geklede jongedame met een bril en net gekapt bruin haar.

Diezelfde jury moet nu bepalen of ze de doodstraf krijgt.

Interessant seksleven

Volgens de openbare aanklager, Juan Martinez, vermoordde Jodi Arias haar ex-vriend omdat hij haar gedumpt had. Op de dag van de moord reed ze uit Californië naar Alexanders huis in Arizona in een huurauto, met een nieuw haarkleur en met haar gsm uitgeschakeld. Volgens de aanklager deed ze dat om zichzelf moeilijker opspoorbaar te maken.

De relatie tussen Arias en Alexander was stukgelopen ondanks hun blijkbaar behoorlijk interessant seksleven – getuige daarvan de pornografische details die Arias uit de doeken deed in de beklaagdenbank en de opname van telefoonseks tussen de twee die in de rechtszaal gedraaid werd.

Toen Alexander haar desondanks toch aan de kant schoof en ander vrouwen begon te zien, zou Arias finaal door het lint zijn gegaan. Volgens getuigen stalkte ze Alexander en sneed ze de banden van zijn auto lek. Haar extreme jaloezie zou uitgemond zijn in moord.

Liever de doodstraf

De jury moet zich nu beraden over de strafmaat. Arias riskeert sowieso levenslang, maar als de jury oordeelt dat de moord van buitengewone wreedheid getuigde, wordt dat de doodstraf. De beslissing wordt binnen een maand verwacht.

Na de uitspraak, die op meerdere televisiezenders rechtstreeks werd uitgezonden en een menigte van honderden menen naar het gerechtsgebouw in Arizona lokte, zei Arias dat ze liever terechtgesteld wordt.

“Ik heb jaren geleden al gezegd dat ik liever de doodstraf zou krijgen dan levenslang, en dat is nog steeds zo”, zei ze aan de televisiezender KSAZ. “Ik geloof dat de dood de ultieme vrijheid is, dus ik heb mijn vrijheid liefst zo snel mogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content