VS: ‘Sequester’-besparingen zijn niet meer af te wenden

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS zijn de automatische, draconische besparingen die vrijdag ingaan niet meer af te wenden. In de Senaat sneuvelden twee alternatieve voorstellen.

Twee voorstellen lagen op tafel in de Senaat: één van elke partij. Geen van beiden werd goedgekeurd. Het Amerikaanse parlement vertrok daarop voor het weekend.

Dat wil zeggen dat de zogenaamde ‘sequester’ vrijdag ingaat. Dat is een pakket besparingen van 85 miljard dollar dit jaar en 1200 miljard over de volgende tien jaar dat de VS volgens economen tot een miljoen banen en een procent van het BNP kan kosten.

Afgevoerd

Onder de regels van de sequester moeten alle Amerikaanse overheidsdiensten een vast percentage besparen op al hun bezigheden. De Republikeinen hadden een voorstel klaar om president Barack Obama de bevoegdheid te geven om in plaats daarvan zelf te beslissen waar er precies bespaard zou worden. Dat voorstel werd door de Democratische meerderheid afgevoerd voor het tot een plenaire stemming kwam.

Het Democratische voorstel, dat de sequester zou vervangen door meer gerichte besparingen en hogere belastingen haalde evenmin de vloer van de Senaat. Meerdere Democraten voegden zich bij de Republikeinse filibuster.

Hoewel de Democratische voorzitter van de Senaat, Harry Reid, verklaarde dat het “niet te laat” is om maatregelen te nemen, is het nu zo goed als een certitude dat de sequester op 1 maart van kracht wordt.

Zwarte piet

Vrijdag – na het verstrijken van de deadline – is er een vergadering op het Witte Huis waar Obama en de leiders van beide partijen zullen onderhandelen over een uitweg. Vele wordt niet verwacht van die onderhandelingen.

Democraten waarschuwen dat de besparingen een verwoestend effect zullen hebben op de Amerikaanse economie. Volgens de Republikeinen zal dat allemaal best meevallen. Vast staat dat de weerslag niet onmiddellijk voelbaar zal zijn, maar over de komende maanden steeds meer voelbaar zal worden.

Vraag is vervolgens wie met de zwarte piet blijft zitten en de schuld krijgt van de kiezers. Volgens de peilingen zullen dat vooral de Republikeinen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content