VS-Senaatscommissie veroordeelt bespioneren bevriende leiders

29/10/13 om 01:40 - Bijgewerkt om 01:40

VS-Senaatscommissie veroordeelt bespioneren bevriende leiders

Amerikanen protesteren tegen de afluisterpraktijken van hun land in Washington. © REUTERS

"Het lijkt me duidelijk dat bepaalde bewakingsactiviteiten meer dan tien jaar lang gevoerd zijn zonder dat de Senaatscommissie er op afdoende wijze over geïnformeerd werd",zei de Democrate Dianne Feinstein. "Het Congres moet exact weten wat onze inlichtingendienst doet. In dat licht zal de commissie een grote herziening starten van alle spionageprogramma's."

'Obama niet op de hoogte'

"Met betrekking van het verzamelen van informatie over de leiders van bondgenoten van de Verenigde Staten, waaronder Frankrijk, Spanje, Mexico en Duitsland, zeg ik ondubbelzinnig: ik ben daar fors tegen gekant. Volgens de elementen waarover ik beschik, werd president Obama niet op de hoogte gebracht van het feit dat de communicatie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel verzameld werd sinds 2002. Dat is een groot probleem", aldus Feinstein.

Geen commentaar

De Amerikaanse president Barack Obama wilde maandag geen commentaar kwijt over de afgeluisterde telefoongesprekken van Merkel, maar zei wel dat hij een herziening wil van de operaties van de inlichtingendiensten. "De voorbije jaren hebben we hun capaciteiten zich zien ontwikkelen en uitbreiden. Ik wil er zeker van zijn dat waar ze toe in staat zijn, niet meteen ook is wat ze moeten doen." (Belga/TV)

Onze partners