VS-Senaat wil de NSA (een beetje) kortwieken

01/11/13 om 04:55 - Bijgewerkt om 05:11

De commissie Geheime Diensten van de Amerikaanse Senaat wil één van de spionageprogramma's van de spionagedienst NSA enigszins begrenzen. 'Niet goed genoeg', zeggen critici.

VS-Senaat wil de NSA (een beetje) kortwieken

Het VS-parlement buigt zich over het afluisterschandaal. © IMAGEGLOBE

De commissie nam donderdag een wetsvoorstel aan dat enkele beperkingen instelt voor het verzamelen van telefoongegevens. De maatregel werd met elf tegen vier stemmen aangenomen. Het wetsvoorstel van de invloedrijke Democrate Dianne Feinstein voorziet een strengere toegang tot de databases met telefoongegevens. Ongeoorloofde toegang tot die gegevens zou met een gevangenisstraf van 10 jaar bestraft worden. Ook moet er een vermoeden van terrorisme zijn vooraleer de gegevens doorzocht kunnen worden.

De kritiek luidt dat het voorstel niet ver genoeg gaat. Voor de tegenstanders, ook bij de Democraten zelf, betekent het wetsvoorstel niets anders dan een bevestiging van het NSA-programma. Het voorstel verhuist nu naar de plenaire Senaat. Daarna zou het naar het Huis van Afgevaardigden gaan, vooraleer president Barack Obama het zou kunnen bekrachtigen. Obama's Democraten controleren de Senaat, maar in het Huis zijn de Republikeinen in de meerderheid.

De commissie Justitie van de Senaat bekijkt bovendien momenteel een voorstel dat een einde wil maken aan de vergaring op grote schaal van telefoongegevens. Dat voorstel zou dus veel verder gaan dan wat nu in de commissie geheime diensten gestemd is. (Belga/TV)

Onze partners