VS: Russen hebben nu 4 gevechtsvliegtuigen in Syrië, werken aan basis voor 1.500 soldaten

19/09/15 om 02:24 - Bijgewerkt om 02:24

Rusland versterkt zijn militaire aanwezigheid in Syrië en heeft volgens vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Defensie ook vier gevechtsvliegtuigen opgesteld in het land. Daarnaast worden huizen gebouwd die 1.500 soldaten kunnen huisvesten.

VS: Russen hebben nu 4 gevechtsvliegtuigen in Syrië, werken aan basis voor 1.500 soldaten

Ashton Carter, VS-minister van Defensie © REUTERS

Dat melden enkele Amerikaanse media, onder andere The Wall Street Journal en The New York Times, op basis van anonieme, maar eensluidende militaire bronnen.

Volgens die bronnen hebben de Russen in een basis bij kustplaats Latakia, een bolwerk van het regime van president Bashar al-Assad, vier Soechoj-27-gevechtsvliegtuigen opgesteld.

De vliegtuigen arriveerden enkele uren voor het vijftig minuten durende telefoongesprek tussen de Russische en Amerikaanse ministers van Defensie, Sergej Sjojgoe en Ashton Carter.

'Verdedigend'

Behalve de 4 gevechtsvliegtuigen hebben de Russen volgens de Times ook vier grote transporthelikopters aangevoerd, en vier gevechtshelikopters.

In de voorbije tien dagen zouden er volgens de Amerikaanse militaire bronnen 20 Russische transportvliegtuigen materiaal hebben afgeleverd aan de basis.

Daarbij ook T-90 tanks, howitzers en gepantserde transportvoertuigen.

Het materiaal lijkt eerder bedoeld om de basis te verdedigen, aldus de bronnen van de Times. Er zouden nu 200 Russische soldaten verblijven, maar er wordt gebouwd om er tot 1.500 te kunnen huisvesten.

(Belga/RR)

Onze partners