VS roepen op blokkade van Qatar te versoepelen

© AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft vrijdag Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein opgeroepen hun isolering van de Golfstaat Qatar te versoepelen.

Volgens Rex Tillerson, Minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten, ‘hindert’ de blokkade de operaties van het Amerikaanse leger tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS), als één van de ‘onbedoelde gevolgen’. Hij zei ook dat Qatar ‘meer en sneller’ iets moet doen tegen terrorisme. ‘Qatar heeft vooruitang gemaakt om financiële steun (aan terroristen) een halt toe te roepen, en om terroristen uit het land te zetten.

Maar het (de Golfstaat) moet nog meer doen en het sneller doen’, zei Tillerson in een korte verklaring. ‘De elementen voor een oplossing zijn er’, vervolgde de minister op het State Department, oproepend tot ‘kalmte en beredeneerde dialoog’. Hij wees er ook op dat de VS de bemiddelingspoging van Koeweit steunen.

Ook Amerikaans president Donald Trump had het vrijdag over de situatie in Qatar. ‘Wij moeten het financieren van terrorisme (doen) stoppen’. Trump riep Qatar, dat ‘historisch een financier van terrorisme is’ daarmee ‘onmiddellijk’ op te houden.’Wij vragen Qatar en de andere landen in de regio meer te doen (tegen terreur) en dit sneller te doen’, voegde hij eraan toe. ‘Wij willen u terug bij de eenheid van landen met verantwoordelijkheid’. De bewoner van het Witte Huis riep voor zijn ambtswoning in Washington andere landen op ’te stoppen mensen te leren andere mensen te doden’.

Partner Content